Aliment nutritiv, bogat în antioxidanți, recomandat de specialiști pentru susținerea unui sistem imunitar echilibrat

Camelia Sinca Data publicării:
Beneficiile semințelor de chia. Foto Getty Images
Beneficiile semințelor de chia. Foto Getty Images

Considerate un superaliment, semințele de chia se remarcă prin conținutul ridicat de fibre, care contribuie la buna funcționare a sistemului digestivă. În plus, furnizează un aport important de minerale esențiale precum calciu și magneziu, toate acestea fiind esențiale pentru menținerea sănătății sistemului osos, a mușchilor și a funcțiilor metabolice echilibrate. Află care sunt principalele beneficii ale acestui aliment complet pentru întregul organism.

Semințele de chia provin de la planta Salvia hispanica L., originară din sudul Mexicului și nordul Guatemalei. În trecut, semințele de chia constituiau un aliment de bază pentru civilizațiile antice, precum aztecii și mayașii. Astăzi, sunt din ce în ce mai apreciate datorită profilului lor nutritiv valoros. Mici, de culoare neagră sau albă, au un gust neutru și dezvoltă o textură gelatinoasă atunci când sunt lăsate la înmuiat.

Care sunt beneficiile semințelor de chia

„Semințele de chia reprezintă o sursă valoroasă de calciu, magneziu, fier, acid folic și fosfor, minerale esențiale pentru menținerea sănătății și rezistenței oaselor. Totodată, ele sunt bogate în acizi grași omega-3, proteine, vitamine și alte minerale importante pentru întreg organismul. În plus, antioxidanții din compoziția semințelor contribuie la protejarea celulelor și țesuturilor împotriva deteriorării și ajută la protejarea pielii de efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură.

Semințele conțin quercetina și acid clorogenic, antioxidanți recunoscuți pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar și pentru reducerea inflamațiilor din organism, factori importanți în menținerea unui sistem imunitar echilbrat.”, a explicat pentru Digi24 Ana Maria Demetrescu, specialist în nutriție și profesor inginer în industria alimentară.

Contribuie la reducerea markerilor inflamatori din întregul organism

Semințele de chia sunt bogate în acizi grași, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA), care contribuie la reducerea markerilor inflamatori din întregul organism (studiu). Reducerea inflamației poate ameliora, pe termen lung, și simptomele unor afecțiuni cornice cum ar fi artrita și bolile de inimă.  (studiu)

Conținutul de fibre al semințelor de chia poate sprijini, de asemenea, sănătatea intestinului, îmbunătățind astfel inflamația sistemică. Microbiomul intestinal (studiu) este alcătuit dintr-o comunitate diversă de bacterii, unele benefice, altele mai puțin, iar fibrele ajută organismul să elimine bacteriile dăunătoare și să le hrănească pe cele bune.

Chia este o sursă excelentă de aminoacizi biodisponibili, care lipsesc adesea din multe diete alimentare pe bază de plante.

  • (Aminoacizii sunt unitățile de bază ale proteinelor. Din cei 20 existenți, 9 sunt esențiali, respectiv trebuie să fie obținuți din alimentație deoarece organismul nu îi poate produce singur. Aminoacizii biodisponibili sunt cei pe care organismul îi poate absorbi eficient și utiliza rapid după ingestie.)

Apa cu semințe de chia: este sau nu băutura magică pentru slăbit?

„Semințele de chia sunt bogate în fibre benefice sistemului gastrointestinal, prevenind constipația și menținând tractul digestiv sănătos. Apa cu semințe de chia, în schimb, deși este un trend popular, este important de precizat că nu ajută propriu-zis la slăbit.

Băutura doar oferă o senzație de sațietate, ceea ce poate duce la un consum mai redus de alimente. Cu toate acestea, nu este o soluție sănătoasă de slăbit, de sine stătătoare, ci trebuie integrată într-un stil de viață cu un plan alimentar echilibrat. Mai mult de atât, pentru persoanele cu probleme digestive, care se confruntă deja cu constipație sau balonări, această băutură nu este recomandată.

De asemenea, persoanele cu dificultăți la înghițire trebuie să fie atente când consumă apă cu semințe de chia. Consistența gelatinoasă poate fi dificil de înghițit.”, conchide Ana Maria Demetrescu, specialist în nutriție și profesor inginer în industria alimentară.

Riscurile consumului de apă cu semințe de chia

Semințele de chia se umflă atunci când intră în contact cu lichidele, iar consumate uscate pot provoca disconfort sau balonare. Din acest motiv, este recomandat să le înmoi în apă înainte de consum sau să le servești împreună cu o cantitate suficientă de lichid.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan a anunțat al doilea set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ce se întâmplă începând...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu