Amenzi pentru părinţii copiilor agresaţi la grădiniţă

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Cazul copilaşilor de 4-5 ani din Constanţa ce trebuie să depună mărturie în instanţă şi să povestească, în faţa judecătorului, cum îi chinuia educatoarea la grădiniţă revine în actualitate. Magistratul i-a amendat pe părinţii care au refuzat să-şi lase copiii în sala de judecată. 500 de lei e amenda, la prima abatere. Dacă minorii nu ajung în instanţă nici la termenul următor, amenda va fi de o mie de lei. Părinţii spun că preferă să-şi asume acest risc iar apărătorii lor au cerut din nou recuzarea magistratului.

„Culcă-te odată, că te arunc acum de nu te vezi!”

„Alo, mă auzi? Hai, că dacă nu m-am săturat de ăsta, că îi dau un pumn în cap acum de îl las lat!”

„Te-am invitat să vorbeşti, măi băiatule? Obraznic care eşti! Poate vin la tine, poate te tund, uită-te la mine!”

Sunt exemple ale modului în care educatoarele le vorbeau copiilor. Înregistrările i-au făcut pe părinţii copiilor de la grădiniţa Micul Regat din Constanţa să dea în judecată atât conducerea cât și personalul grădiniţei. Îi acuză de rele tratamente aplicate minorilor. Judecătorii au decis însă că la dosar e nevoie şi de mărturiile victimelor. Jandarmii care ar fi trebuit să-i însoţească pe cei mici în faţa instanţei nu i-au găsit pe copii acasă.

Aurelia Şovăilă, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratul de Jandarmi Constanţa: „Copiii nu au fost aduşi, într-o situaţie a fost prezentat un certificat medical.”

Magistratul care se ocupă de caz este însă hotărât să nu încheie procesul până nu va audia toţi copiii, aşa că i-a amendat pe părinţii cu câte 500 lei.

Ştefan Roman, avocata copiilor: „Cred că în momentul de faţă este un joc al ambiţiilor pe care domnul preşedinte (al completului de judecată – n.r.) îl face cu noi.”

De cealaltă parte, părinţii spun că nu îşi vor aduce nici în ruptul capului copiii în instanţă. Cer ca aceştia să fie audiaţi separat, într-o cameră specială.

Nu se justifică şi nu se respectă recomandările de la dosar, care se regăsesc atât în raportul de expertiză şi în raportul de evaluare a psihologului, cât şi în recomandările de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, că este imperios necesar a se face (audierea – n.r.) în anumite condiţii. Ne vom asuma cu toţii, ca părţi civile, consecinţele care se impun”, explică o mamă.

Cristina Dincu, psiholog: „În momentul în care aduci un copil care a trecut printr-o traumă în faţa instanţei nu faci decât să le creezi un mediu nociv, din punct de vedere emoţional.”

Directorea grădiniţei nu a dorit să dea declaraţii în faţa presei.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 14 octombrie. Dacă nici atunci minorii nu sunt aduşi în instanţă, părinţii acestora ar putea primi amenzi de câte 1.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri