ANALIZĂ Digi24. Copiii şi persoanele cu dizabilităţi, neglijaţi de şase ani. Alocaţiile nu au mai fost mărite din 2008

Data publicării:
blabla

Românii cu dizabilităţi, din care zeci de mii sunt copii, aşteaptă de şase ani majorarea alocaţiilor de la stat. Nu au fost niciodată bani suficienţi pentru asta, deşi s-au găsit fonduri pentru majorarea indemnizaţiilor aleşilor locali, de pildă. Cât priveşte alocaţiile pentru copii, au rămas şi ele neschimbate din 2008, iar orice iniţiativă de indexare s-a lovit de opoziţie în legislativ. Ce a făcut şi mai ales ce nu a făcut Parlamentul pentru ei, când ar putea fi majorate sumele, dar şi cum se poartă statele occidentale cu cetăţenii care au nevoie de sprijinul lor, aflaţi în cele ce urmează.


Teoretic, ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi se indexează în funcţie de graficul preţurilor

Indemnizaţiile pentru aproape 700.000 de români cu dizabilităţi, din care peste 10% sunt copii, nu s-au mai mărit de şase ani. Abia în acest an, electoral, Ministerul Muncii spune că ar putea creşte indemnizaţiile cu 16%, în ciuda faptului că există o Hotărâre de Guvern care subliniază că ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi se majorează anual, în funcţie de creşterea preţurilor.

Potrivit Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, în funcţie de gravitatea dizabilităţii, există încadrări în anumite grade. Peste jumătate dintre românii care suferă de un handicap, adică 357.000 (57%), au o dizabilitate accentuată. 32% au dizabilităţi grave, iar restul până la aproape 700.000 (11%) au o dizabilitate medie sau uşoară.

Ajutorul oferit de stat pentru o persoană cu dizabilităţi variază între 230 şi 290 de lei. O creştere cu 16 procente ar însemna că fiecare ar primi în plus o sumă cuprinsă între 37 de lei şi 47 de lei. Suma totală de care ar fi nevoie pentru anul 2014 este de 47.345.440 de lei.

Majorarea promisă de Ministerul Muncii în baza actualizării indicelui de consum s-ar putea face doar printr-o rectificare bugetară, cel mai devreme după primele şase luni ale anului, deci în pragul alegerilor prezidenţiale.

Nici alocaţiile pentru copii nu au suferit modificări

Autorităţile nu au găsit fonduri suplimentare nici pentru alocaţia pentru copii. Au fost găsite în schimb resurse pentru majorarea consistentă a indemnizaţiilor aleşilor locali sau ale celor care conduc companiile de stat. Din 2008 încoace, toate proiectele depuse de parlamentari pentru majorarea alocaţiilor pentru copii nu au trecut de plenul celor două camere:

Ce beneficii au de la stat copiii din Spania

Situaţia este alta în restul Uniunii Europene. În Spania, de exemplu, regulile în privinţa alocaţiilor pentru copii sunt diferite faţă de cele din România, transmite corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălţoiu:

Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, comentează acest subiect în studioul Digi24:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri