Anul gratuităţilor pentru bucureşteni. Ce le-a oferit Primăria Capitalei

Data publicării:
gabriela firea

A fost anul cadourilor de la Primăria Capitalei. 25.000 de bucureşteni au fost ajutaţi să-şi cumpere biciclete. Cei dispuşi să-şi înlocuiască rablele cu maşini sau motociclete noi, au primit câte 9.000 de lei. O mie de pensionari s-au relaxat gratis pe tărâmul zeilor.

Bucureştiul are trotuarele transformate-n parcări şi doar 5 kilometri şi jumătate de piste pentru biciclete. Şi ce dacă? Primăria Generală a continuat programul „Biciclişti în Bucureşti”.

În februarie, 19.200 de bucureşteni au primit gratuit de la primărie vouchere în valoare de 500 de lei bucata, ca să-şi cumpere bicicletă. Iar în iunie, pentru aceeaşi utilitate, municipalitatea a mai împărţit 5.800.

Cadoul inedit pe care primăria l-a făcut în 2018 a fost însă vacanţa gratuită şi all-inclusive, pentru pensionari. Pe banii tuturor bucureştenilor, o mie de bunici au plecat la relaxare pe tărâmul zeilor, în însorita Grecie!

Unii bătrâni nu trecuseră graniţa niciodată, alţii nu vizitaseră, de ani buni, nici măcar Oborul sau Colentina. De emoţie că pleacă-n Grecia, o parte au păstrat tradiţia: s-au înghesuit şi-au ocărât cum au putut, chiar sub ferestrele instituţiei care le-a întocmit actele de vacanţă.

Primăria a premiat şi pensionarii cu căsnicii exemplare: 1.000 de lei, cadou, celor care au sărbătorit nunta de argint, 2.000 de lei, nunta de aur şi 3.000 de lei, nunta de platină. Din bugetul public au plecat bani şi pentru tinerii căsătoriţi. Anul acesta, municipalitatea a onorat masa proaspeţilor însurăţei cu 2.500 de lei.

Şi dacă tot a intrat în joc, a scos din conturi şi o primă de botez: 1.500 de lei pentru fiecare nou-născut.

Primăria le-a întins însă o mână şi cuplurilor infertile care-şi doresc copii, dar nu-şi permit tratamentul adecvat.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: La nivelul ţării, anual, sunt 5000 de cupluri care fac fertilizare in-vitro, cu succes. Rata este foarte mică. În Franţa sunt 40.000 de cupluri, în celelalte ţări ale Uniunii Europene, deasemenea, este vorba despre zeci de mii de cupluri. La noi, din nefericire, pragul este cel financiar.

O mie de femei cu vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani au putut primi ajutor de fertilizare in-vitro, de la primărie: 4.600 de lei pentru medicamente şi 9.200 de lei pentru procedurile medicale aferente.

Bani pentru șoferi și elevi

Cu un buget anual de 1,24 miliarde de euro, Primăria Capitalei a decis să-i ajute şi pe cei dispuşi să renunţe la maşina veche, ca să-şi cumpere una nouă.

Gabriela Firea: Acordarea de eco-vouchere, 5,000 pentru început, cu o valoare nominală de 9.000 de lei, pentru achiziţionarea de autoturisme prietenoase cu mediul. Mă refer la autoturisme Euro 6, sau electrice. Dar pot fi achiziţionate şi alte tipuri de locomoţie. Mă refer la motorete, motociclete, biciclete electrice.

Cu două săptămâni până la Crăciun, primăria le-a făcut o bucurie şi elevilor. Nu vor mai fi obligaţi să-şi cheltuie o jumătate de alocaţie pe abonamentul de transport public. De la anul, vor circula cu toţii gratuit. Şi tot primăria ia în calcul ca, de la anul, călătoria cu autobuzul, troleibuzul şi tramvaiul să fie gratuită pentru toată lumea.

Gabriela Firea: Scopul fiind acela de a diminua pe cât mai mult posibil prezenţa în trafic a autoturismelor personale.

Municipalitatea a mai oferit anul acesta ochelari gratis pentru pensionari şi aparate dentare de 750 de lei bucata, pentru copii. A fost un an special la Primăria Capitalei. Pentru că niciodată-n istoria sa n-a oferit atât de multe şi de variate cadouri subvenţionate din banul public ca-n 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...