Armata şi Biserica rămân instituţiile în care românii au cea mai mare încredere. Guvernul şi Parlamentul, pe ultimele locuri (sondaj)

Data publicării:
preot si militari aliniati la parada
Armata și Biserica sunt primele în topul încrederii românilor. Foto: MApN

Armata şi Biserica sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, statut pe care îl aveau şi în urmă cu 10 ani, potrivit datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. NATO şi UE sunt pe următoarele locuri în topul încrederii, în timp ce Guvernul şi Parlamentul ocupă ultimele poziţii, cu o cotă de încredere considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani.

Armata este instituţia în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 70,4% declarând că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie. Încrederea românilor în Armată a crescut cu 5 procente faţă de 2013, când era de 65,4%.

Pe locul 2 în top se află Biserica, cu 62,5% încredere, în ușoară scădere faţă de acum 10 ani, când era 65,2%.

Clasamentul încrederii este continuat de două instituţii internaţionale, respectiv NATO, cu 55,4% încredere mare şi foarte mare (faţă de 52,1% în 2013) şi Uniunea Europeană, cu 50,3% (faţă de 49,3% în 2013).

Pe următoarele poziţii se situează Poliţia - cu 48,6% (faţă de 46% în 2013), Banca Naţională a României - cu 43,3% (faţă de 51,2% în 2013), Primăria - cu 41% (faţă de 39,6% în 2013) şi Preşedinţia - cu 29,8% (faţă de 25,8% în 2013).

Pe ultimele poziţii ale clasamentului încrederii se află Guvernul - cu 19,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 34,8% în 2013) şi Parlamentul - cu 17,4% încredere multă şi foarte multă (faţă de 26,7% în 2013).

„Situaţia este perfect explicabilă”

„Încrederea (multă şi foarte multă) a românilor în instituţii şi organizaţii interne şi internaţionale relevă o excepţională stabilitate în ultimii 10 ani. Clasamentul încrederii primelor patru instituţii este neschimbat din 2013 până în prezent, cu Armata şi Biserica pe primele două locuri, urmate de NATO şi Uniunea Europeană. Încrederea în Armată şi în NATO a crescut comparativ cu 2013, evoluţia fiind firească în contextul de securitate actual marcat de războiul din Ucraina. Încrederea în instituţiile mai politice - Preşedinţie, Guvern şi Parlament - este influenţată de contextele specifice momentelor politice în care au fost culese datele (2013, respectiv 2023). Se observă o încredere mai scăzută în Guvern şi Parlament în 2023 comparativ cu 2013, situaţia fiind perfect explicabilă în condiţiile în care evaluarea actuală este făcută după o perioadă de crize succesive (pandemie, criză economică, dificultăţi sociale, schimbări de guverne) care au erodat încrederea românilor”, a declarat Remus Stefureac, director INSCOP Research, potrivit News.ro.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...