Bal caritabil pentru copiii autiști. Manuela Hărăbor: Trebuie doar să le deschizi uşa. Vin ei către tine

Data publicării:
13042013 autism

Evenimentul va avea loc săptămâna viitoare, iar banii strânşi vor fi folosiţi pentru integrarea copiilor în şcoli. În acest an, balul va avea un invitat supriză - un cântăreţ diagnosticat cu un sindrom care face parte din spectrul autismului.

Deşi comunică foarte greu cu cei din jur, Scott James a găsit curajul să urce pe scena unui celebru spectacol televizat pentru a-şi face cunoscută povestea.

A câştigat admiraţia publicului şi de mai bine de trei ani cântă în toată lumea. Spectacolele sale urmăresc să strângă fonduri pentru persoanele cu autism.

Scott James este aşteptat şi în România. Va fi invitatul special al Balului Albastru - cel mai important eveniment de caritate din ţară dedicat copiilor şi tinerilor cu această afecţiune.

Starea unui copil diagnosticat cu această tulburare poate fi ameliorată, dacă tratamentul este început din timp.

În România există însă puţini specialişti şi puţine centre de recuperare, iar tratamentul este foarte scump. Asociaţiile estimează că în România ar exista 30.000 de persoane care suferă de autism.

Manuela Hărăbor: E un îndemn pentru celelalte ONG-uri să se mobilizeze, pentru că sprijin din partea statului nu avem

Actrița Manuela Hărăbor este membră a Asociaţiei „Învingem autismul” și a vorbit la Digi24 despre balul de caritate care va avea loc săptămâna viitoare.

Prima ediţie a fost un succes. S-au strâns peste 30.000 de euro, cu care s-a înfiinţat un centru multifuncţional pentru copii. Sunt 30 de copii care beneficiază de terapie. E un îndemn pentru celelalte ONG-uri să se mobilizeze, pentru că sprijin din partea statului nu avem”, a afirmat actriţa Manuela Hărăbor, care face parte din Asociaţia "Învingem autismul".

Potrivit acesteia, momentul culminant de la balul pe care îl organizează asociația din care face parte este o licitație cu obiecte personale ale vedetelor.

Banii obținuți vor fi donați centrului multifuncţional și vor fi folosiți pentru un proiect nou: integrarea socială a copiilor cu autism.

Statisticile internaţionale spun că incidenţa e tot mai mare. Din 1995, incidenţa a crescut la 1 la 99. În primul an de viaţă se văd lucrurile diferite faţă de un copil normal. Nu se întoarce când îl strigi, nu interacţionează cu alţi copii. Diagnosticarea începe de la părinte către medici. E nevoie de o terapie cât mai repede, în momentul în care părintele vede că ceva nu e în regulă”, a mai spus actrița.

Un copil autist n-o să facă niciodată legătura între a-i fi sete şi a duce paharul la gură să bea apă. De aceea, puzzle-ul e simbolul autismului. El trebuie să vadă mai întâi paharul. Trebuie doar să le deschizi uşa. Vin ei către tine. Dacă eşti liber de prejudecăţi, nu ai cum să nu le accepţi modul lor de a fi”, a conchis Manuela Hărăbor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri