Ce avem voie să facem în noaptea de Înviere? Cum luăm lumină? Răspunsul autorităților la întrebările care îi preocupă pe români

Data actualizării: Data publicării:
luminare de Paste

Odată cu apropierea Paștelui ortodox, tot mai mulți români se întreabă cum va decurge noaptea de Înviere și cum vor putea lua lumină. Grupul de Comunicare Strategică vine cu 38 de precizări legate de restricțiile de circulație din ordonanțele militare adoptate pentru durata stării de urgență. 

Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV.

Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

Cum luăm lumină?

Avem voie să ieșim după ora 22:00 în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?

Răspuns: Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/).

Putem să ascultăm slujba din stradă?

Răspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.

Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?

Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.

Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.

Putem organiza petreceri?

Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

Citiți și: Poate fi folosită aceeași declarație pe propria răspundere doar cu schimbarea datei? Răspunsul autorităților

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri