Ciucă: Nu se pune problema să nu asigurăm creşterea pensiilor, aşa cum ne-am propus la nivel de coaliţie

Data publicării:
batrani-calorifer-caldura-GettyImages-1137987014-scaled-1-1536x1024
Foto: Getty Images

Premierul Nicolae Ciucă a dat vineri asigurări că Guvernul va cuprinde creșterea pensiilor într-o anvelopă de măsuri sociale care reprezintă o majorare de 15%, deși există un plafon de 9,4% din PIB pentru pensii stabilit în PNRR.

Nicolae Ciucă a fost întrebat cine minte, în condiţiile în care Comisia Europeană spune că pensiile militare sunt pensii speciale, iar raportul Băncii Mondiale spune că pensiile militare sunt pensii de serviciu.

„Nu minte nimeni. Eu am vorbit despre un raport al Băncii Mondiale. Este o stare de fapt care se regăseşte în fiecare dintre ţările UE. Deci nu este vorba de a minţi pe cineva. Am citit informaţia respectivă. E vorba despre un răspuns pe care cineva de la CE l-a dat. Nu se pune problema în acest moment ca, ţinând cont de acel plafon de 9,4%, să nu asigurăm creşterea pensiilor, aşa cum ne-am propus la nivel de coaliţie şi la nivel de Guvern”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că acea majorare a pensiilor despre care a vorbit face parte din anvelopa asigurată printr-un procent de 15% şi a subliniat că nu doreşte o dispută politică a declaraţiilor.

„Nu cred că va câştiga din acest joc al declaraţiilor nici PNL, nici PSD. Nu suntem la guvernare să găsim soluţii pentru un electorat sau un altul. Suntem la guvernare să găsim soluţii pentru cetăţenii României”, a mai explicat şeful Executivului.

„Creşterile de pensii despre care am vorbit şi despre care facem vorbire în continuare intră în acea anvelopă asigurată printr-un procent de 15%. Ştiu că sunt discuţii legate de modalitatea în care se va aplica, dar vreau să fac o precizare cât se poate de clară – nu cred că este un subiect pe care să ne angajăm într-o dispută politică.

Aici este nevoie de o soluţie, o soluţie responsabilă legată de modul în care asigurăm oamenilor creşterea venitului astfel încât să compensăm impactul, efectele pe care le cauzează inflaţia şi această soluţie trebuie să fie una legală, una care să fie posibilă, una care să fie sustenabilă.

Nu cred că va câştiga din acest joc al declaraţiilor nici PNL, nici PSD. Nu suntem la guvernare să găsim soluţii pentru un electorat sau un altul. Suntem la guvernare să găsim soluţii pentru cetăţenii României. Vorbim despre o situaţie complicată care ne îngrijorează pe fiecare dintre noi, atunci trebuie să ne gândim la tot ceea ce înseamnă coeziunea socială şi la modul în care putem să arătăm mai mult ca oricând că suntem solidari, că suntem într-o unitate la nivel naţional”, a completat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a discutat la Bruxelles despre pensiile speciale și reforma acestora din PNRR, inclusiv pe marginea raportului Băncii Mondiale, în care se menționează că pensiile militare sunt pensii de serviciu. Acesta a amintit că pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Drobeta-Turnu Severin, că săptămâna viitoare, împreună cu premierul Nicole Ciucă, preşedintele PNL şi vicepremierul Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, va face un anunţ cu privire la creşterea pensiilor.

Discuțiile între PSD și PNL pe tema creșterii pensiilor de la 1 ianuarie au ajuns la un nou episod, după ce liberalii și social democrații s-au întrecut în promisiuni pentru pensionari, avansând procente de majorare de la 10% la 15%. Acum, s-a ajuns la o discuție despre o majorare de doar 6,2%, pe care nu o înțelege nimeni. Premierul Ciucă a anunțat această variantă în ședința BPN al PNL care a avut loc miercuri, spre stupefacția liberalilor, susțin surse din conducerea partidului, și spre stupefacția colegilor de Coaliție de la UDMR. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”