Cum se apără acționarii fermei de curcani de la Codlea: Nu folosim nici antibiotice, nici aditivi

Data publicării:
13032013 20m 20curcani 20beta 20actionar-54636

„Am declanșat ancheta, colegii noștri sunt în teritoriu, s-a luat legătura cu colegii din județ”, a declarat azi Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedinte ANSVSA.

Judeţul la care face referire vicepreşedintele ANSVSA este Braşov, acolo unde se află cea mai mare crescătorie de curcani din România. După declanşarea alertei europene, o echipă a Digi24 a ajuns prima la faţa locului, unde controalele Autorităţii Sanitar Veterinares-au desfăşurat azi timp de câteva ore. Reprezentanţii fermei s-au apărat în fața acuzațiilor privind presupuse nereguli.

„Ne supunem controlului, pentru că așa mi se pare normal”

„Sunt acte care arată că noi avem o carne de o calitate superioară, actele le vom pune la dispoziția autorităților zilele următoare, deocamdată ne supunem controlului, pentru că așa mi se pare normal și în trei zile vom demonstra că tot ce se întâmplă e o făcătură”, a declarat Cătălin Munteanu, acționar al fermelor de curcani din Codlea.

De altfel, nici firma germană, acolo unde s-a descoperit carnea de curcan cu antibiotice, nu are dovezi clare că această carne ar fi provenit din România.

„Nu, îmi pare rau. Este ceva delicat, nu sunt sigură la acest moment”, a declarat telefonic, pentru Digi24, reprezentant Global Meat GmbH & Co.KG, Germania. „Este complicat şi dificil pentru mine”, a răspuns acesta.

Proprietarul fermei de la Codlea susţine că nu tratează păsările cu antibiotice. În plus, spune el, carnea a trecut pe la mai mulţi intermediari înainte de a ajunge în Germania.

„Nu se tratează cu nicun antibiotic, curcanul este tăiat, ambalat și pleacă la export. Nu face parte din fluxul de producție, carnea a trecut prin patru țări, mi-e greu să cred că acel produs poate fi justificat de autoritățile de afară, că ar proveni din România”, a declarat Cătălin Munteanu.

Şi reprezentanţii crescătorilor de păsări contestă acuzaţiile privind carnea de curcan. Ei susţin că eticheta de pe carnea vândută în Germania nu indică producătorul român. Practic, stabilirea originii produsului s-ar fi făcut doar pe baza declaraţiei firmei germane.

Care sunt rezultatele preliminare ale anchetei

După verificarea, la sediul fermei, a actelor firmei - toate documentele sanitar-veterinare, toate documentele economice, documentele de lanț alimentar, buletinele de analiză, directorul Direcției Sanitar Veterinare Brașov, Dorin Enache, a declarat că „în momentul de față, agentul economic a respectat toate normele sanitar-veterinare și metodologia de recoltare a probelor.

„Alerta din Germania este informativă, ancheta noastră este în derulare, în momentul în care se finalizează, pentru că o partea am finalizat-o aici, o alta va fi la Direcție, când suntem cu toate documentele puse la punct, vă vom informa”, a spus Dorin Enache.

„Suntem alături de agentul economic, în sensul bun al cuvântului, suntem o entitate neutră, dar care nu are voie nici să incrimineze pe cineva fără dovezi, și nici să scoată pe cineva din necaz în momentul în care a încălcat normele sanitar-veterinare”, a spus șeful Direcției din Brașov.

Potrivit reprezentantului ANSVA, este vorba de un produs destinat consumului, obținut din piept dezosat de curcan. Inspectorii cunosc și tarsabilitatea produsului, dar și numele antibioticului, așa cum a fost comunicat de autoritățile din Germania.

„Din datele pe care le avem în momentul de față și din cercetările efectuate, agentul economic nu a încălcat perioada de așteptare, care înseamnă zece zile, n cazul acestui antibiotic. Eu discut de agentul economic care a făcut sacrificarea și care a preluat păsările vii, respectiv curcanii. Noi discutăm de niște teste de laborator care ne-au fost furnizate de partea germană și în care sunt date cu totul altfel de valori”, a precizat Dorin Enache, subliniind că este vorba doar de alerta din Germania și această situație nu are legătură cu Marea Britanie.

„Nu s-au încurcat loturile

Întrebat dacă problema semnalată și verificată ar fi pornit de la producător, respectiv de la fermele de curcani, nu de la procesator, șeful Direcției din Brașov a afirmat că este vorba de două entități separate: producărorul de carne, de curcan viu, patru ferme, care au buletine de analiză în direcția reziduurilor și nu s-au înregistrat deloc depășiri, ci valori normale, respectiv la firmele care se ocupă de abatorizare, proces în care nu se putea opera niciun fel de tratament cu antibiotice cu care să se polueze carnea. „Nu s-au încurcat loturile, am verificat linia de trasabilitate, care este cât se poate de normală sau în spiritul regulamentelor europene”, a subliniat Dorin Enache.

Deocamdată este nevoie să se înțeleagă că este vorba o alertă de informare, nu discutăm de o alertă care pune în pericol pe cineva. Lăsați-ne să avem toate rezultatele din anchetă, iar după aceea o să stabilim concret dacă incriminăm pe cineva sau nu”, a conchis Dorin Enache.

Reprezentatul ANSVA Brașov a subliniat că se derulează în continuare o anchetă cu o metodologie complexă, dar că tot ce inspectorii au strâns până în momentul actual i-a orientat spre această concluzie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri