Cum se obţine paşaportul pentru copii. Documentul este valabil între trei şi cinci ani

Data publicării:
4025132-Mediafax Foto-Andrei Pungovschi

Pentru început, părinţii trebuie să hotărască dacă vor un paşaport temporar sau unul electronic pentru copilul lor. În primul caz, trebuie achitată la Serviciul de Paşapoarte sau la o bancă o taxă de 232 de lei. Pentru un paşaport electronic, taxa este de 276 de lei, dacă minorul are sub şase ani şi 302 lei, dacă este mai mare.

Cu dovada achitării taxei, atât mama, cât şi tatăl copilului trebuie să meargă la Serviciul de Paşapoarte de pe raza localităţii de domiciliu. Aceştia trebuie să aibă la ei atât certificatul de naştere al copilului, în original, cât şi actele lor de identitate, tot în original.

Un paşaport simplu, temporar, valabil un an, se obţine în cel mult două ore. Un paşaport electronic, în schimb, se obţine în două săptămâni. Trebuie reţinut că, dacă pentru copiii sub şase ani valabilitatea paşaportului electronic este de trei ani, pentru cei cu vârste mai mari de şase ani, acest paşaportul electronic are o valabilitate de cinci ani.

În cazul în care copilul iese din ţară cu doar unul dintre părinţi este nevoie acordul notarial al celuilalt părinte. Costul unei astfel de declaraţii notariale variază între 19 şi 45 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri