De ce emigrează românii?

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada
Foto: Guliver/GettyImages

Românii își pun mai multe speranțe în UE decât în propria țară. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, mai mult de jumătate dintre cetățenii români au o imagine pozitivă despre blocul comunitar. Acesta este și unul dintre motivele pentru care mulți români decid în continuare să emigreze în statele membre.

60% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, în timp ce media europeană este de 44%. La capitolul încredere, România este din nou peste media europeană 52%, față de 44%.

„Libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și nu mai știu, beneficii sunt, proiecte europene, fonduri europene, găsim de toate. E altă mentalitate, mult mai corecți. Spune-mi în ziua de astăzi un politician corect există?”, explică un tânăr.

„Mi se pare că parcă vor altceva, o schimbare. Am vrea legi mai bune”, spune o doamnă mai în vârstă.

„Politicieni diferiți, mindset-uri diferite, la noi nu prea...”, explică un tânăr.

„Mai mult în UE, pentru că România e o țară care nu prea luptă pentru locuitorii săi”, punctează un alt tânăr.

Nemulțumirile românilor

Imaginea pozitivă despre Uniunea Europeană vine și pe fondul nemulțumirilor pe care românii le au față de instituțiile și conducătorii din țară.

„Este clar că în România cetățenii îți doresc mai mult de la propriile instituții. Românii cumva se uită la UE să le rezolve problemele încă pe agenda națională. Aici însă apare și un pericol, pentru că chiar și în acele domenii în care soluțiile vin de la UE, aplicarea lor depinde în continuare de instituțiile naționale”, arată Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București.

„E clar că nu avem încredere în statul nostru. Studiile noastre arată că încrederea în instituții, în Parlament, în partide este undeva la 9-15%”, spune sociologul Dan Jurcan.

Cetățenii români așteaptă, de multe ori, rezolvare de la blocul comunitar pentru problemele interne.

„În timpul celor mai recente proteste am văzut de multe ori acest apel la Uniunea Europeană să vină cumva să salveze oamenii care nu se simt suficient de protejați de instituțiile naționale”, spune Angela Cristea.

„Dacă vă uitați puțin la discursul premierului, se sesizează o schimbare semnificativă de nuanță, cel puțin în ceea ce privește UE”, notează Dan Jurcan.

Eurobarometrul mai arată că sprijinul pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat. Peste trei sferturi dintre respondenți s-au declarat în favoarea monedei unice a UE.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri