Elev surprins în bar în orele de curs, către poliţist: „Mă duc la liceu dacă vreau”

Data publicării:
1601 20liceeni-44087

În faţa poliţiştilor, elevii au argumentat că, din clasa a X-a, „învăţământul nu mai este obligatoriu în România”. Asta nu înseamnă însă că ei nu acumulează absenţe: de la începutul anului şcolar 2012-2013, profesorii din Iaşi au trecut în catalog 500.000 de absenţe nemotivate. Mai bine de jumătate dintre ele aparţin elevilor de liceu.

Pentru elevii filmaţi de Digi24 Iaşi, în loc de cursuri, ziua a început cu o bere. Ruşinaţi mai mult de faptul că sunt filmaţi decât că absentau, tinerii au ieşit din bar ascunzându-se după haine.

Poliţiştii nu i-au intimidat pe tineri. Iată mai jos un dialog care acum zece ani sau mai mult ar fi părut desprins dintr-un scenariu de ficţiune:

Poliţist: Trebuia să fiţi la şcoală!

Elev: Da? Să vă spun ceva, şcoala dintr-a X-a nu mai este obligatorie.

Poliţist: Da, dar tu eşti la şcoală în clasa a XI-a, nu ai renunţat la ea.

Elev: Dacă vreau mă duc!

Poliţist: Nu dacă vrei, atâta timp cât nu ai renunţat, trebuie să te duci. Oricum, ţi-am adus la cunoştinţă faptul că vom înştiinţa şcoala.

Elev: Da, da, nu contează, puteţi să vă duceţi şi acum...

Inspectoratul Şcolar Judeţean şi unităţile de învăţământ de care aparţin elevii surprinşi miercuri în bar vor primi o informare de la Poliţia Iaşi, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ, Anca Vâjiac.

Profesorii însă știu cel mai bine cât de mulți elevi trec pragul sălilor de clasă şi faptul că nu îi pot obliga să rămână la ore. În urma unei analize făcute la nivelul judeţului, inspectorii de resort au constatat că elevii au acumulat aproape 500.000 de absenţe nemotivate de la începutul anului şcolar. Cele mai multe se înregistrează la nivelul învăţământului liceal.

De cele mai multe ori, cauza este lipsa de interes a familiei din care provin elevii: „Copiii noştri provin din medii sărace, cu părinţi plecaţi în străinătate, lăsaţi în grija bunicilor - în cel mai fericit caz - sau singuri”, afirmă Cristinela Bojoga, director al Grupului Şcolar „Radu Cernătescu” din Iaşi

Potrivit regulamentelor şcolare, elevii care au peste 40 de absenţe nemotivate sunt exmatriculați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri