Fermierii, nemulțumiți de restricțiile la cumpărarea terenurilor agricole

Data publicării:
teren floarea soarelui agricultura

Proiectul de lege prin care statul vrea să limiteze deţinerile de terenuri agricole a stârnit deja controverse. Primii cotestatari sunt producătorii.

„Vom face contestație, pentru ca sunt foarte multe lucruri care îi dezavantajează pe români și îngrădirea cu suprafața nu mi se pare corectă, pentru că nu poți îngrădi averea cuiva, nu e nicăieri în lume așa ceva”, spune Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.

Ministrul Agriculturii consideră însă că nu încalcă nicio lege prin această limită impusă și precizează că prevederile viitorului act normativ nu se vor aplica retroactiv. În plus, oamenii trebuie să aibă experiență de cinci ani în sectorul agricol.

„Vorbim de reguli pe care le stabilim pentru toți cetățenii europeni, fie că sunt români, fie că sunt maghiari sau austriaci și așa mai departe. Cei care vor să lucreze suprafețe mai mari pot să-și constituie societăți comerciale și să lucreze în continuare fără niciun fel de problemă”, a explicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Alte schimbări planificate

Dacă legea va fi aprobată în forma actuală, de anul viitor nicio persoană fizică nu mai poate deţine mai mult de o sută de hectare de teren agricol. O limită prea mică și nejustificată, consideră Gheorghe Oprea, care are în proprietate 400 de hectare de pământ.

„O sută de hectare pentru un proprietar persoană fizică nu mi se pare că ar fi multe. Pentru că, din ceea ce se cunoaște, la 400-500 de hectare, o fermă devine rentabilă”, spune Gheorghe Oprea, proprietar de terenuri în Buzău.

Nu este singura schimbare pregătită de Ministerul Agriculturii. Se dorește și înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care să monitorizeze tranzacțiile cu terenuri agricole. Astfel, se va şti cine vinde şi cumpără şi cu cât. În acest moment, nu există vreo instituţie similară care să centralizeze informaţii despre piaţa terenurilor agricole în România.

Estimările arată că cele mai scumpe terenuri agricole se afla în jurul Bucureștiului, unde hectarul de pământ poate ajunge şi la 3.000 de euro. În schimb, cele mai ieftine terenuri pot fi cumpărate în Moldova şi Maramureş. În celelalte zone ale ţării, preţul mediu al unui hectar de teren agricol depăşeşte 2.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri