Guvernul a prelungit până la finalul anului ajutorul financiar acordat refugiaților ucraineni din România. Cât primesc aceștia pe lună

Data publicării:
refugiati ucraieni care urca in autocar
Refugiati ucraineni în Gara de Nord din București, imagine de arhivă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sprijinul şi asistenţa umanitară pentru cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina vor fi prelungite până la data de 31 decembrie 2025. O ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost adoptată în şedinţa de joi a Guvernului, conform unui comunicat transmis de Executiv, informează Agerpres.

„Prin acest act normativ se prelungeşte, până la data de 31 decembrie 2025, acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară cetăţenilor străini sau apatrizilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat pe teritoriul României anterior datei de 1 iulie 2024, găzduiţi în locaţiile stabilite de comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, transmite sursa citată.

Suma se acordă în cuantum diferenţiat, respectiv 500 lei/lună pentru persoana singură şi 1.500 lei/lună pentru o familie. Această sumă se decontează lunar, din bugetul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi, după caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă /Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, către unitatea care asigură cazarea, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată.

„De această măsură de sprijin pot beneficia persoanele care fac dovada, cu documente emise de autorităţi competente din România, că se află în anumite situaţii vulnerabile (spre exemplu: sunt încadrate în grad de handicap; se află în incapacitate temporară de muncă sau suferă de o afecţiune medicală temporară, incompatibilă cu încadrarea în muncă; sunt femei aflate în trimestrul al III-lea de sarcină; suferă de afecţiuni medicale grave, etc.)”, se menţionează în comunicat.

Guvernul a adoptat de asemenea o hotărâre prin care clarifică mecanismul de acordare a sumelor forfetare. Astfel, se specifică în mod expres posibilitatea solicitării sumei forfetare de către cetăţenii străini sau apatrizii proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina care au obţinut permisul de protecţie temporară anterior datei de 1 iulie 2024 şi care nu au depus niciodată cerere.

„Suma se acordă pentru 3 luni de zile consecutive, în cuantum diferenţiat, respectiv 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie”, transmite sursa citată.

De această sumă pot beneficia persoanele care depun cerere la autoritatea administraţiei publice locale a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască şi care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii.

Astfel, solicitantul şi membrii familiei acestuia care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României trebuie să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a municipiului Bucureşti sau să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României. Totodată, solicitantul să aibă înscrişi copiii care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
O femeie de 73 de ani, reușită de admirat. A absolvit facultatea și se pregătește de licență: "Am terminat...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Michael Douglas, dezvăluiri despre momentul în care l-a concediat pe tatăl său, Kirk Douglas: „Nu a fost o...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Au intrat primele pensii pe card. La ce oră virează banii BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, ING, BT?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
A jucat în Licence to Kill și acum, la 70 de ani, e de nerecunoscut. Vedeta din Three's Company, surprinsă...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu