Guvernul vrea să reducă prețul alimentelor. Retaileri: Va fi o ordonanță cu o listă cu produsele de bază

Data actualizării: Data publicării:
cos cu cumparaturi in magazin
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că „ordonanţa privind stoparea creşterii preţurilor pentru alimentele de bază se dovedeşte o măsură eficientă”. Foto: GettyImages

Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar. Discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

„Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din România din domeniul alimentar și-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.

George Bădescu, directorul executiv al Asociației marilor rețele comerciale din România: Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe... în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN... e vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie.

Decizia va fi luată pentru toți operatorii de pe lanțul economic, deci nu se va limita doar la comercianți, sau în zona de procesare.

A fost prezent la discuții și Consiliul Concurenței, și, fără îndoială că dacă vorbim de aspectele comerciale care țin de politica comercială a fiecărui retailer, acestea vor fi agreate, sau validate de către Consiliul Concurenței.

Nu s-a discutat despre cifre, însă este evident că există o atmosferă generală pozitivă și noi ne-am exprimat aprecierea pentru faptul că a existat acest dialog.

Inflația nu este un fenomen pozitiv, și atunci trebuie să găsim formule prin care să se păstreze puterea de cumpărare.

Nu s-a stabilit o dată, însă se va lucra într-un ritm rapid.

Vorbim despre definirea unei liste de produse de bază, acesta ar fi primul pas.

A rămas ca la viitoarea ședință care probabil va avea loc foarte repede să fie o discuție pe concret. Fiecare va face o analiză, o evaluare și se va ajunge probabil la o listă de produse pentru care s-ar putea lua în considerare să existe anumite soluții care să producă această scădere a prețului la raft.

Ideea este că se va implementa pe o perioadă limitată, ca o soluție de avarie, și va fi în beneficiul consumatorului din România.

Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...