Instalatorii, tot mai puțini, mai ocupați și mai scumpi. „Am învățat de la vechea gardă. Din păcate, nu se mai fac asemenea școli”

Data publicării:
instalator
Instalatorii, tot mai puțini, mai ocupați și mai scumpi. „Am învățat de la vechea gardă. Din păcate, nu se mai fac asemenea școli”. Foto: Captură video

În România se găsesc mai greu meseriași. Tot mai puțini tineri aleg școlile profesionale, iar acest lucru se simte din plin pe piață. Pentru serviciile unui instalator, spre exemplu, putem aștepta zile întregi, iar tarifele sunt pe măsură. Iar meseriașii vechi sunt și ei puțini, pentru că mulți dintre ei au ales drumul străinătății, pentru salarii mai mari.

Într-un scenariu în care chiuveta de la bucătărie s-a înfundat, jurnaliștii Digi24 au început să dea de urma unui instalator. La primul apel nu ne-a răspuns nimeni. Al doilea apel...

-Eu pot să vin să mă uit sub chiuvetă până la intrarea în perete, dacă e mai departe, eu nu am ustensile pentru desfundat.

Mai încercăm...

-Da' de desfundat țevi, desfundat canalizări nu prea mă ocup eu...

A patra oară pare a fi cu noroc. Instalatorul ne promite că în câteva ore va fi la adresă. Nu ne poate spune, însă, cu exactitate la ce prețuri să ne așteptăm.

- Un preț, așa, la fața locului, că nu știu cât e de înfundat, cât e de lucru acolo.
- Am înțeles, deci nu puteți sa îmi dați măcar așa cu aproximație?
- Așa, în mare, pot să vă spun: 200-250.

Instalatorii sunt puțini, mult prea ocupați, iar prețurile sunt pe măsură. Vlad activează în domeniu de 30 de ani. A învățat totul pe băncile școlii, pe vremea când școlile profesionale erau adevărate „fabrici” de meseriași. Are agenda plină în fiecare zi, însă încearcă să onoreze tot timpul urgențele. Iar telefonul îi sună non-stop.

Vlad, instalator: Urgență înseamnă când inundația este în apartament, apa până la genunchi e o urgență. Dacă se strică centrala termică, de exemplu, nu poate să stea omul fără apă caldă, fără încălzire, trebuie schimbată. Înfundat de canalizări, mai sunt și situații de acest gen, chiuvete înfundate. Am învățat de la vechea gardă a instalatorilor. Din păcate, acum nu se mai fac asemenea școli de trei ani de zile și s-au dat examene și s-a învățat despre tehnologia materialelor, tehnologia execuției, sunt multe etape care, din păcate, acum, se sar.

Așadar, meseriașii sunt puțini și tarifele mult prea mari. Iar primul care simte din plin lipsa forței de muncă este românul de rând.

-Chiar am avut nevoie și l-am găsit... Și care l-am găsit era scump, mai sună pe altcineva, mai... Doar pentru centrală să se uite, 600 manopera.

- Foarte greu, foarte greu. Am avut nevoie de instalator, dar cred că meseriași nu mai sunt.
- Cam în cât timp a venit după ce l-ați sunat, după ce ați dat de el?
- După al treilea apel. Era foarte ocupat și n-a avut timp să vină.

Alții aleg să se descurce singuri, decât să aștepte după meseriași.

-Am schimbat conducta, reducție, robinet, chiar și WC-ul l-am schimbat eu. Se găsesc cam greu acum instalatorii.

Unul dintre principalii factori care au dus la dispariția meseriașilor din țară este desființarea multor școli de meserii. Pe de altă parte, mulți dintre meseriașii români buni aleg să plece în străinătate pentru bani mai mulți.

În lipsa forței de muncă din țară, specialiștii preconizează că în câțiva ani meseriașii vor fi aduși din țări NON-UE.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri