LIBER LA TAXE LOCALE. Ce spun primarii și ce le transmite primul-ministru

Data publicării:
0901taxe 20locale-42897

Măsura împarte ţara în două - în unele oraşe cresc dările, în altele, rămân la nivelul de anul trecut. Economiştii îi avertizează însă pe primarii care nu vor să se pună rău cu electoratul că, dacă nu majorează impozitele, ar putea avea probleme cu bugetul.

Primarii care decid să nu majoreze taxele cu 16%, rata inflației din ultimii trei ani, ar putea să nu aibă suficienți bani pentru proiectele lor. I-a avertizat chiar premierul.

Cei 16% pe care unii primari vor să-i încaseze merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat, nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, pentru că de aici trebuie să plătim salarii, pensii, investiţii. Este autonomie locală”, a spus Victor Ponta.

Fostul premier Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, are o altă opinie: „ Îi atrag atenția lui Victor Ponta să nu șantajeze nici primarii, nici administrațiile locale cu bani de la bugetul de stat, care nu sunt nu sunt banii de buzunar proprii ai lui Victor Ponta”.

Taxele locale au crescut în mai multe oraşe din ţară. Primarii au aplicat ce spunea Codul Fiscal înainte să fie modificat de Guvern. În altele, impozitele vor rămâne la fel şi, spun specialiştii, primarilor le va fi foarte greu cu bani puţini.

99% din comunele din Bihor și probabil aceeași situație este și în țară, ele nu-și acoperă din veniturile proprii cheltuielile de funcționare. Prin aplicarea majorării de impozite și taxe, normal, suma pe care ar solicita-o ar fi mai mică”, a precizat Eduard Florea, director economic în cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

Pentru orașele mari, autonomia are alt preț. Autoritățile locale din Pitești, de exemplu, au încasat deja impozite cu 10% mai mari, şi îşi permit să anuleze majorarea. „Indiferent de ce prevede ea, dacă prevede micșorare sau mărire, voi cere Consiliului Local să rămână taxele la nivelul anului trecut. Asta înseamnă că cetățenii care și-au achitat taxele și impozitele mărite, vor primi fie banii înapoi, fie vor fi reportați la anumite plăți”, a informat Tudor Pendiuc, primarul din Pitești.

Practic, toți primarii au undă verde de la Guvern pentru a restitui banii celor care au achitat taxele mărite.

Anul trecut, prin cele două rectificări bugetare, Guvernul a fost nevoit să vireze către bugetele locale aproape 1,5 miliarde de lei, pentru plata arieratelor și a cheltuielilor curente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri