Mariana Câmpeanu se contrazice cu INS pe rata şomajului din iulie. Ministrul spune 5%, statistica oficială spune 7,5%

Data publicării:
somaj-1

Numărul românilor fără loc de muncă este în scădere, apreciază ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care prezintă o rată redusă a şomajului în luna august, de 5,03%, mai mică decât în iulie, când se ridica la 5,29%. Datele Institutului Naţional de Statistică sunt însă altele.

Diferenţa prezentată de ministrul Muncii ar fi generată de numărul de posturi sezoniere oferite de angajatorii din turism, construcţii şi agricultură. Mariana Câmpeanu pune rata ridicată a şomajului din luna iulie pe seama numărului mare de absolvenţi de liceu care nu au luat bacalaureatul, dar care s-au înscris pentru ajutorul de şomaj. În iunie, procentul se ridica la 4,97%.

Calculele Institutului de Statistică arată însă o rată a şomajului mult mai mare în iulie, de 7,5%. Datele oficiale indică 739.000 de persoane fără un loc de muncă. Cifra este mai mare decât cea anunţată de ministrul Muncii pentru că INS numără toţi românii fără serviciu, inclusiv pe aceia care nu primesc indemnizaţie de la stat.

Rata şomajului înregistrată în iulie, de 5,29%, indică o creştere atât faţă de iulie, cât şi faţă de aceeaşi perioadă din 2012 şi 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri