Orfan de 13 ani, forțat să fie sclav la stână

Data actualizării: Data publicării:
copil sclav

Autoritățile dintr-o comună din Dolj au deschis o anchetă, după ce rudele unui copil de treisprezece ani au sesizat poliţia că băiatul a fost sechestrat de un sătean şi obligat să muncească la stână. Totul a ieşit la iveală azi-noapte, după ce băiatul a ajuns cu salvarea la spital, speriat şi slăbit. 

Băiatul de 13 ani le-a povestit rudelor că joi a fost luat de pe stradă cu forţa de unul dintre săteni, dus la stână şi obligat să muncească. A reuşit să scape şi s-a întors la familie speriat şi slăbit. Rudele au sunat la 112, iar când l-au văzut pe copil, medicii şi-au dat seama că e nevoie de intervenţia Poliţiei.

„Copilul povestește cu groază că la această stână a mai muncit în primăvara aceasta timp de patru luni de zile fără să fie plătit. Copilul nu frecventează scoala”, a spus medicul Cristian Geormăneanu de la Spitalul de Urgență din Craiova. 

Săteanul acuzat că l-a sechestrat pe copil susţine că băiatul a cerut să meargă la stână pentru că nu mai suportă situaţia de acasă.

„Îl bat ai lui, n-are ce mânca, îl chinuie, îl bagă la furat un unchi de-al lui, îl bagă să se ducă la lume să fure găini”, a spus ciobanul care l-ar fi răpit pe tânăr. 

Băiatul de 13 ani este orfan, iar de grijă i-a purtat bunica maternă. Trăiesc doar din alocaţie şi ajutorul social, aşa că baiatul s-a apucat să muncească cu ziua.

„De lăsat l-am lasat și nu i-a dat nimic. Niciun ban, nimic, niciun Dumnezeu. Și nu îl mai las”, a spus bunica băiatului, care a recunoscut că copilul a lucrat la stână pentru bani. 

Autorităţile locale ştiu de situaţia băiatului, dar n-au considerat niciodată că este în pericol. Asta, deşi legea spune că nimeni nu poate să pună minori sub 16 ani să muncească.

„Ce să vă zic. Era bunica care răspundea de el. S-ar putea să fie scos din familie”, a spus Cristi Chirigiu, consilier la Serviciul de Asistență Socială din Breasta. 

Poliţia verifică acum dacă este vorba într-adevăr de un caz de lipsire de libertate. În paralel, şi Protecţia Copilului face o investigaţie.

„Situația acestuia va fi evaluată din punct de vedere medical, juridic, social, psihologic și în funcție de rezultatele acestei evaluări se vor face demersurile în continuare pentru clarificarea situației”, a spus Cristina Tănăsescu, reprezentanta DGASPC Dolj. 

În acest caz, doi săteni sunt acuzaţi de lipsire de libertate. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la şapte ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri