Pericol public: Centrul Vechi, plin de balcoane care stau să cadă

Data actualizării: Data publicării:
centru1

Centrul istoric al Bucureştiului, un loc care respiră prin povestea cluburilor, cafegiilor şi a bucătarilor. Dincolo de distracţie, ritmuri şi arome, pândeşte însă pericolul: zeci de balcoane se descompun lent, tencuiala cade pe asfalt, printre localnici şi turişti deopotrivă. Peisajul este completat de o mulţime de case roase de bătrâneţe şi ignoranţă, care îşi dezvelesc şubrezenia şi sărăcia.

După ţambalul din colţul băncii, Lipscaniul îşi înşiră terasele cu muşterii şi cafele. Se comandă şi-n engleză, şi în germană. Sunt mulţi turişti. Două milioane au trecut anul trecut prin Bucureşti, iar o bună parte au stat la şuetă pe Şelari, pe Covaci sau Smârdan. Povestea este frumoasă, dar plină de capcane: din zeci de balcoane se desprind bucăţi de tencuială care pot transforma promenada şi distracţia într-o tragedie.

Pe Gabroveni 18, balconul unei clădiri din 1895 anunţă deja o viitoare dramă. Nea Bebe, proprietarul câtorva odăi, este revoltat: Deci balconul ăsta e pericol public! Aici e spart. Dedesubt. Şi mai e o bucată care dă să cadă jos. A fost o cârciumă aici, jos, şi întinsese mesele aici. Am zis: băi, luaţi masa aia. Cade bucata aia de beton la cineva în cap. Au venit experţi de la AFI, au făcut măsurători, au făcut poze şi... n-a mai venit nimeni să zică nimic.

Cum e balconul, e şi casa. Se descompune.

Nea Bebe: Acolo pe colţ nu mai e tablă. Şi plouă. Acolo plouă! Aici se scurge apa de sus. Afară a-nceput să cadă tencuiala. Din cauza umezelii se descuamează tencuiala pe aici.

Nea Bebe aşteaptă ajutorul primăriei. Cornel, vecinul... la fel. Casa în care trăieşte s-a şubrezit.

Cornel: E deplasată. De la cutremur, de la...
Reporter: Şi-aţi anunţat Primăria Capitalei?
Cornel: Păi dacă are bulină roşie pe ea, mai trebuie să anunţ primăria? N-a venit nimeni. Nicio înştiinţare, nimic.

Nepăsarea generală a ştirbit şi blazoanele vechi. Aici, proprietarul a pus proptele la un rest de clădire şi panouri cu mesajul... „pericol iminent de prăbuşire”. A lăsat însă decorul aşa şi... a plecat. Pe stradă se circulă însă în continuare.

Reporter: Vă ocupaţi de Centrul Vechi, nu?
Fănică Puţaru, poliţist local: Da, ne desfăşurăm activitatea-n zona Centrului.
Reporter: Aţi reclamat vreodată aceste balcoane care-s periculoase pentru cetăţeni?
Fănică Puţaru: Bineînţeles! S-au făcut nenumărate rapoarte în sensul ăsta. S-au luat primele măsuri, respectiv securizarea zonei. Ca şi pe Blănari.
Reporter: Zona aceasta din spatele nostru nu este securizată. Ia uitaţi!
Fănică Puţaru: Da... sunt destule.

În Centrul Istoric al Bucureştiului sunt 38 de imobile pericol public. Primăria Capitalei a început să consolideze patru dintre ele. Celelalte pot cădea oricând. Chiar vineri, tencuiala unui balcon aflat deasupra unui club a distrus două maşini. Nu a murit nimeni atunci, pericolul pândeşte însă în orice moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri