Reţetele de la bunica, doar cu atestat. Produsele tradiționale vor avea o etichetă specială

Data publicării:
carnati-3

Constantin Oancea le aduce în fiecare săptămână bucureştenilor cârnaţi produşi la Sibiu, acolo unde reţetele de preparare a porcului proaspăt tăiat sunt păstrate de câteva generaţii.

Cea mai veche reţetă este cârnatul cu busuioc. Are mai mult de 50 de ani. Eu am 50 de ani şi m-am născut cu el în casă”, povestește el.

Avem zacuscă de vinete. Totul este tocat la cuţit de lemn, copt la sobă de lemne şi fiert afară la pirostrie. Totul este tradiţional. Cum făcea străbunica, aşa face şi mama”, spune un alt producător, Florina Bițu.

Cârnaţii condimentaţi din zona Sibiului sau zacusca sunt produse înscrise deja la OSIM, spun producătorii, semn că o nouă certificare ar fi bună doar dacă nu aduce bătăi de cap în plus.

Însă până la atestat, producătorii trebuie să treacă prin hăţişul birocratic: dovadă de la Registrul Comerţului, de la Autoritatea Sanitar -Veterinară, autorizaţii şi acte care să arate capacitatea de producţie sunt doar câteva dintre documentele cerute de Ministerul Agriculturii pentru ca reţeta să fie consacrată nu doar în rândul consumatorilor, ci şi în registrele autorităţilor.

Ca să acorde acest atestat, inspectorii Ministerului Agriculturii vor merge la producători pentru a vedea dacă informaţiile din dosar există şi în realitate.

Aceste verificări vor fi plătite tot de producători, iar taxele ar putea creşte preţul produselor tradiţionale.

Sunt costuri pe care cel care produce se gândeşte să şi le recupereze. Şi aşa cumpărătorul este slăbuţ la buzunar, şi dacă mai mărim şi preţul, vânzarea va fi mai mică şi nu este interes”, spune un alt producător, Ion Poponeci.

Un muschi afumat îl găsești în magazin cu 20 de lei kilogramul. Un produs tradițional nu este umflat cu apă, cum se face în fabricile mari, industriale. 99% din produsele care sunt aici nu au conservanți, coloranți, aditivi. Deci ele au termene de valabilitate foarte mici”, explică Dan Petre, reprezenant al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Acesta ar fi şi motivul pentru care preţul produselor tradiţionale este mai mare şi cu 50% decât în cazul alimentelor obişnuite.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...