România accelerează înzestrarea cu sisteme de apărare antiaeriană. Participare la achiziția comună a rachetelor Mistral 3

Data publicării:
soldati armata romana shutterstock_1172314627-scaled
Foto: Shutterstock

România face un nou pas important în procesul de înzestrare militară. Ministerul Apărării a anunțat că derulează simultan mai multe programe strategice de apărare antiaeriană, printre care și participarea la inițiativa europeană de achiziție comună a sistemelor portabile Mistral 3, alături de alte opt state din Uniunea Europeană.

Ministerul Apărării Naționale a transmis că România este implicată activ în trei mari programe de înzestrare în domeniul apărării aeriene: SHORAD-VSHORAD, MANPAD și Mistral 3.

Cel mai avansat dintre acestea este programul SHORAD-VSHORAD, aprobat în 2020, care vizează achiziția de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Procedura de achiziție competitivă s-a finalizat fără contestații, iar semnarea contractului este iminentă.

Un al doilea program, MANPAD, dedicat achiziției de sisteme portabile de apărare aeriană, a fost aprobat în 2022 și are o valoare estimată de peste 700 de milioane de euro. Pentru acest proiect, România intenționează să atragă finanțare europeană nerambursabilă, prin programul EDIRPA, un mecanism al Uniunii Europene care sprijină înzestrarea comună a statelor membre.

"Programul MANPAD reprezintă o investiţie strategică în securitatea României, contribuind la consolidarea apărării comune europene. Acesta poate beneficia de finanţare parţială nerambursabilă prin Instrumentul pentru Consolidarea Industriei Europene de Apărare prin Achiziţii Publice în Comun (EDIRPA), ceea ce înseamnă că o parte din costuri pot fi acoperite de Uniunea Europeană", arată sursa citată.

În paralel, țara noastră s-a alăturat Inițiativei Europene de Achiziție Comună a sistemelor Mistral 3, împreună cu alte opt state europene. Rachetele sol-aer Mistral 3, fabricate în Franța de compania MBDA, sunt printre cele mai performante la nivel tactic. Negocierile privind termenele și condițiile achiziției sunt în curs.

Ministerul Apărării precizează că toate cele trei programe contribuie la consolidarea capacității de apărare a României, dar și la interoperabilitatea cu sistemele NATO și ale Uniunii Europene. Oficialii români mizează totodată pe instrumente precum EDIRPA și noul mecanism european SAFE pentru a reduce din presiunea bugetară și a stimula cooperarea industrială în domeniul apărării.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan şi partenera sa, surprinşi împreună la ceas de seară! Ce făceau fără să ştie că sunt văzuţi...
Digi FM
Daciana Sârbu, despre cum au resimțit fiicele ei divorțul de tatăl lor, Victor Ponta: "Am discutat, nu s-au...
Pro FM
Smiley și Gina Pistol tot nu vor să arate chipul fiicei lor. "De ce i-aș face asta? Nu înseamnă că merg cu...
Film Now
Ana de Armas, întrebată dacă își dorește copii: „Iubirea e imprevizibilă, viața nu e un film!” S-a spus că...
Adevarul
Soția lui Conor McGregor rupe tăcerea, după ce luptătorul UFC a fost surprins înșelând-o în public
Newsweek
900 lei în plus după trecerea la pensie limită de vârstă pentru un pensionar. Cât a muncit? Document
Digi FM
O tânără de 20 de ani a aflat că este însărcinată cu doar 17 ore înainte de a naște: „Nu am avut timp să...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
Debut „excepţional” în box office-ul nord-american, cu încasări ce au depășit 100 de milioane de dolari...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu