Simulare. Cum ar reacţiona Bucureştiul în cazul unui atac terorist

Data publicării:
atactero

Nouă state europene, printre care şi România, au organizat miercuri un amplu exerciţiu antiterorism. Au fost simulate luări de ostatici şi intervenţii în forţă, într-un exerciţiu fără precedent. Potrivit scenariului, un autobuz cu terorişti şi ostatici a fost urmărit de forţele de ordine prin zonele centrale ale Capitalei. La acţiunea din Bucureşti au participat şi luptători din Cipru şi Grecia.

Exerciţiul a început în jurul orei 14:30. Conform scenariului, un apel primit la 112 anunţa că o grupare teroristă ar fi luat 23 de ostatici aflaţi într-un autobuz. Exerciţiul tactic le-a dat o problemă suplimentară forţelor de ordine: răpitorii ar cere câte un milion de dolari pentru fiecare om eliberat şi ameninţă că vor detona autobuzul.

O cursă contra cronometru a început imediat prin centrul Bucureştiului: autobuzul a fost urmărit pe traseul Arcul de Triumf – Şoseaua Kiseleff - Calea Victoriei - Piaţa Constituţiei - Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei şi de aici înapoi la Arcul de Triumf. În tot acest timp, negociatorii Poliţiei Capitalei încercau în permanenţă să convingă răpitorii să îi elibereze pe călători.

În jurul orei 20:30, o maşină a poliţiei a reuşit să oprească autobuzul, moment în care trupele speciale au intervenit în forţă: au spart geamurile autoturismului şi, după câteva minute, au capturat teroriştii. După ce trupele de ordine au intervenit în forţă, a venit rândul pirotehniştilor, care au analizat întregul autobuz pentru a depista eventuale indicii către o explozie.

Exerciţiul a avut loc simultan în alte opt ţări, pe baza unui scenariu comun. România a mobilizat aproximativ 100 de luptători SIIAS, poliţişti de la Direcţia Rutieră, criminalişti, negociatori, alături de jandarmi şi lucrători de la structurile pentru situaţii de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri