Video „Sindromul Italia”. Drama unei românce, badantă timp de 20 de ani în Peninsulă, care a ajuns astăzi să se trateze la psihiatru

Data publicării:
batrana ingrijita de o femeie
Medicii au denumit acest fenomen "sindromul Italia", din cauza multitudinii de femei revenite din Peninsulă cu astfel de tulburări. Credit foto: Guliver/Getty Images

Numărul femeilor plecate la muncă în Italia și care ajung la psihiatru, deoarece nu se pot adapta la provocările de peste hotare, rămâne unul semnificativ. Specialiștii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au lunar astfel de cazuri, forme grave de depresie, din cauza presiunii pe care aceste femei o resimt. Este și povestea unei paciente din Iași care, timp de 20 de ani, a îngrijit bătrâni în Peninsulă. A clacat și, în cele din urmă, a înțeles că are nevoie de ajutor specializat pentru a se vindeca. 

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Fostă badantă în Italia: Mă tratau așa ca pe o slugă și, până la urmă, am clacat. Am stat în spital chiar și acolo, în Italia.

E povestea unei femei ajunse la capătul răbdărilor după 20 de ani de muncă în Italia. S-a simțit desconsiderată de multe dintre familiile pentru care lucra, iar până la urmă a apelat la ajutor specializat. Așa a aflat că a dezvoltat o tulburare bipolară, o trecere brusca între stări de bucurie și stări de depresie profundă.

Fostă badantă în Italia: La început, știam să spun muncă, doar atât. Adică... „cerco lavoro” (n. red. caut de lucru). Până la urmă, singurul serviciu e ăsta de îngrijitor la bătrâni.

Raluca Modoranu, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola: Multe au plecat fără să știe limba țării respective și nu știau să se descurce. Au clacat încă din primele luni chiar de muncă în străinătate. Adaptarea este ineficientă și, în momentul în care se întorc în țară, și acolo cât stau.

La spitalul Socola ajung, anual, aproximativ 50 de astfel de cazuri grave. Sunt femei care muncesc în Italia în condiții grele, îngrijesc bătrâni cu probleme de sănătate, nu mai au deloc timp pentru ele, ajung la epuizare și dezvoltă tulburări comportamentale.

Fostă badantă în Italia: Ai două ore pe zi liber, dar, în general, ești cu bătrânii acolo închis. De obicei, ai cazuri de demență senilă, Alzheimer, cam astea sunt situațiile cu care te confrunți. Mă sculau noaptea. Noaptea, de obicei, te odihnești, nu? Și nu am rezistat mult timp așa.

Medicii au denumit acest fenomen "sindromul Italia", din cauza multitudinii de femei revenite din Peninsulă cu astfel de tulburări. În ultima perioadă au bătut la ușile cabinetelor și femei plecate la muncă în alte state europene.

Raluca Modoranu, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola: Intervin tot felul de simptome psihiatrice plecând de la insomnie, anxietate și ajungând până la depresie și chiar psihoze.

Terapia făcută înaintea plecării la muncă într-o țară străină poare fi de ajutor, spun specialiștii. Cele mai multe dintre femeile care ajung în această situație, din statisticile Institutului Socola, au peste 50 de ani.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut...
Digi FM
Monica Anghel, reacție după ce a fost victima unei fraude cu inteligență artificială: „Mi-au furat imaginea...
Pro FM
Cum arată vacanța perfectă pentru Andrea Bocelli și soția lui, Veronica: „Nu căutăm neapărat orizonturile...
Film Now
Cum arată actorul din Young Sheldon la 17 ani. A devenit faimos la 8 ani, vorbește mai multe limbi și are...
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi...
Newsweek
De ce pensiile speciale vor rămâne mai mari de 20.000 lei/lună? Ministrul justiției a făcut anunțul
BUCURESTI - PRESEDINTE - CONSULTARI CU PARTIDELE - 19 IUN 2025
Moşteanu nu susține introducerea serviciului militar obligatoriu: „România are nevoie de o armată...
Digi World
Cod roșu pentru organism. Cum îți poate afecta inima căldura extremă din timpul verii
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
Logodnica lui Jason Statham, abdomen cu pătrățele, pe iaht, în Positano. Starul filmelor de acțiune, cum nu...
UTV
Marilu și-ar fi pierdut viza de Australia după ce Iustin a postat clipul controversat pe Instagram