SNSPA, despre declarația lui Daea: O greșeală impardonabilă, nu poate fi tratată ca o gafă obișnuită de exprimare

Data actualizării: Data publicării:
petre daea_govro

Școala Națională de Studii Politice și Administrative „condamnă cu fermitate” declarația ministrului Petre Daea, de miercuri seară, în care ministrul Agriculturii a comparat sacrificatul porcilor cu Holocaustul. „Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată, care manifestă respect față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității. Niciun politician nu trebuie să își permită să relativizeze crimele trecutului, pentru că efectele unor astfel de gesturi pot fi greu de estimat”, a transmis SNSPA, într-un comunicat de presă.

„SNSPA condamnă declarația ministrului Petre Daea, în care o activitate din domeniul zootehnic este comparată cu crimele comise în timpul Holocaustului. Este o greșeală impardonabilă, o afirmație necugetată, care nu poate fi tratată ca o gafă obișnuită de exprimare.

Orice persoană publică – și cu atât mai mult un membru al Guvernului României – are datoria de a cunoaște și a înțelege semnificația unor evenimente abominabile din istoria umanității, de a respecta memoria milioanelor de oameni care au dispărut fără vină și de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu manifestări, precum antisemitismului şi rasismul, ce trebuie în permanență dezavuate.

Transmitem noilor generații valori cu privire la lumea civilizată, la modelul democratic pe care îl promovăm, în care momente cumplite ale istoriei nu își pot avea locul sub forma unor glume sau al unor exprimări frivole. Din acest motiv, nu putem ignora această declarație, pe care o condamnăm cu toată fermitatea.

Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată, care manifestă respect față de drepturile fundamentale ale omului și față de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanității. Niciun politician nu trebuie să își permită să relativizeze crimele trecutului, pentru că efectele unor astfel de gesturi pot fi greu de estimat.

În calitate de Școală de guvernare, SNSPA face apel la toți actorii spațiului public românesc să dea dovadă de (mai multă) responsabilitate și deferență față de trecut. Considerăm cultivarea memoriei Holocaustului ca parte fundamentală a educaţiei democratice”, a transmis SNSPA, într-un comunicat de presă.

CITIȚI ȘI: Prima reacție a lui Daea după sacrificarea porcilor cu pestă „ca la Auschwitz”. PNL și USR îi cer demisia

Ministrul Agriculturii Petre Daea a făcut o declarație nepotrivită miercuri seară: a comparat sacrificatul porcilor cu Holocaustul. În urma acesteia, Mișcarea România Împreună i-a cerut demisia. În aceeași zi, premierul Viorica Dăncilă a confundat Priștina cu Podgorița chiar în timp ce se afla în vizită în capitala Muntenegrului.

Petre Daea a spus marţi seară la Antena 3 că porcii infestaţi cu pesta porcină trebuie incineraţi.

Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000-3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri