Spargere la Viscri. Papuci și șosete furate, în valoare de 5.000 de euro

Data publicării:
papuci

Se caută sute de perechi de papuci din pâslă şi şosete din lână, fabricate artizanal la Viscri. Anunţul a apărut şi pe reţele de socializare după ce un hoţ le-a furat toată munca de două luni şi a pătat obrazul unei comunităţi în care munca şi încrederea reciprocă sunt lege.

Mariana Purghel, membră Asociaţia "Viscri Începe": "Au forţat uşa cu piciorul şi au luat toţi papucii pe care i-au găsit şi vreo 200 şi ceva de perechi de şosete."

Altfel spus toată munca de aproape 2 luni a cusătoreselor din Viscri. Modelele sunt specifice zonei, iar pentru orice informaţie care ar putea duce la hoţi se oferă recompensă.

Paguba materială este estimată de localnici la echivalentul sumei de 5.000 de euro. Mult mai mare şi, cu siguranţă, foarte greu de cuantificat este paguba de ordin moral.

Mariana Purghel, membră Asociaţia "Viscri Începe": „Până acum nu s-a întâmplat aşa ceva. Eu sunt de 20 de ani în Viscri şi aşa ceva n-am auzit.”

Localnică: "Vin în sat atâţia turişti, îşi lasă maşinile afară şi nu s-a întâmplat niciodată. Lăsăm maşinile la poartă, descuiate, porţile descuiate, nu stăm niciodată cu poata-nchisă."

Asociaţia din sat a fost înfiinţată acum 19 ani şi reuneşte 30 de femei, care ştiu bine meşteşugul ciorapilor, papucilor, genţilor, portofelelor sau al pălăriilor din pâslă de Viscri. Munca merge înainte, chiar şi după aşa un moment greu. La fel ca şi până acum, femeile au venit cu plasele pline să predea ce au cusut în ultimele zile.

Adela Vasilache, membră Asociaţia "Viscri Începe": "Trecem aşa, pe un ... avem nişte bilete. Aici, pe bilete, sunt femeile de la asociaţie, care lucrează papuci, şosete. E brandul asociaţiei. Trecem numele femeii, numărul de casă şi mărimea papucului."

După etichetare, produsele ajung în depozit şi de acolo sunt vândute fie direct în Germania, fie la magazinul din sat. O pereche de papuci costă, în funcţie de mărime şi model, între 100 şi 150 de lei. Poliţia a demarat o anchetă şi a pornit pe urmele făptaşilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri