Statul român trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru 50.000 de euro daune morale pentru tergiversarea unui proces

Data publicării:
Gregorian Bivolaru
Avocatul lui Gregorian Bivolaru a declarat în fața judecătorilor că are domiciliul în Cinsădioara și că și-a schimbat numele

Gregorian Bivolaru, fondatorul școlii de yoga MISA (Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut) trebuie să primească de la statul român daune morale de 50.000 de euro, pentru că nu a fost respectat «termenul rezonabil de desfășurare a unei proceduri judiciare» în care a fost implicat. Avocatul său susține că Bivolaru are acum domiciliul în Cisnădioara, localitate în care trăiește de mai multi ani.

"Obligă pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, să plătească reclamantului suma de 50.000 euro (echivalent în lei la data plăţii), cu titlu de daune morale, ca urmare a constatării nerespectării termenului rezonabil de desfăşurare a unei proceduri judiciare penale în care a fost implicat reclamantul. Ia act de faptul că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de cerere de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare", se precizează în sentință.

Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia, ulterior s-a mutat în Franța, unde a fost arestat și extrădat în România, unde avea de ispășit o pedeapsă de 6 ani.

În 2013, Bivolaru a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru că a întreținut relații sexuale cu un minor. Acesta a părăsit penitenciarul din Bistrița în 2017, fiind eliberat condiționat. De atunci, nu a mai avut apariții publice, transmite TurnulSfatului.

Bivolaru este căutat și de autoritățile finlandeze, care l-au dat în urmărire și cer arestarea sa într-un dosar în care este acuzat de către foștii cursanți și apropiați de trafic de persoane și abuzuri sexuale. El figurează pe lista «most wanted» a INTERPOL, însă nu a putut fi găsit.

Gregorian Bivolaru sau «Magnus Aurolsson» are domiciliu în Cisnădioara, unde trăiește de mai mulți ani

Avocatul a susținut în fața judecătorilor că clientul său și-a schimbat numele temporar și că are domiciliu în localitatea Cisnădioara, unde chiar locuiește de mai mulți ani. Schimbarea numelui s-a produs pentru a-i fi protejată identitatea în timpul procedurilor judiciare desfășurate împotriva sa.

"Menţionează că în perioada în care a fost în detenţie, întrucât îi expira buletinul, i s-a făcut un nou buletin şi i s-a schimbat adresa de domiciliu, care înainte era la Bucureşti, în localitatea Cisnădioara. În ceea ce priveşte numele care circulă în spaţiul public (Magnus Aurolsson - n.red.), arată că reclamantul nu şi-a schimbat numele, ci că acela era un nume atribuit, pentru a i se proteja identitatea în timpul procedurilor judiciare care s-au desfăşurat împotriva sa", a spus apărătorul legal al lui Bivolaru, potrivit sursei citate.

El a explicat că judecătorii i-au atribuit acest nume, deoarece în perioada petrecută în detenție a primit numeroase amenințări. Totodată, i-au eliberat pe acest nume un pașaport de refugiat, în baza Convenţiei de la Geneva. Acesta a depus la dosar copia paşaportului, care însă nu este însă valabil.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri