Sute de mineri protestează în Valea Jiului: Intri în fundul pământului pe 2.700 de lei, cu 20 de ani vechime. La dușuri e frig ca afară

Data publicării:
mineri de la mina lupeni în vestiar
Minerii își cer drepturile salariale restante și soluții pentru mineritul din Valea Jiului. Foto: Profimedia Images

Sute de mineri din Valea Jiului protestează luni în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara. Aceștia își cer drepturile salariale, în timp ce aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei. Liderii minerilor vor avea discuții luni cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.

Minierii își cer salariile restante, tichetele de masă restante de 10 luni, precum și decontarea transportului și decontarea încălzirii, restante de 11 luni.

„Toți au luat tichete cadou, noi nu am văzut așa ceva. Am luat 150 de lei primă de Crăciun. Păi ce să fac cu ea? Suntem bătaia de joc a lor. (...) Nu ne-au mai mărit salariile de 10 ani. Vi se pare normal să lucrezi în fundul pământului și să iei 2.700 de lei, maxim. Luăm noi cu peste 20 de ani vechime. Copiii ăștia care s-au angajat acum muncesc pe salariul minim pe economie. Femeia de serviciu ia mai mult”, își strigă minerii supărarea.

După discuțiile cu ministrul Energiei și cu premierul Cîțu de săptămâna trecută, minerii au primit asigurări că își vor primi salariile în cursul acestei săptămâni și că au asigurate veniturile doar pentru următoarele 3 luni.

Minerii spun că își cer doar drepturile, premierul Cîțu amenință

Luni dimineanță, premierul Cîțu a declarat că nu i se pare „normal” protestul minerilor și că nu va „permite” să se întâmple o nouă mineriadă. 

Minerii spun doar că își cer drepturile pentru condițiile grele în care muncesc.

„Am ajuns bătaia de joc a societății. Eu nu zic, că au făcut și minerii prostii, când au fost la București, dar nu mai sunt aia. Aia a fost altă generație. (...) Tot așa suntem de 100 de ani. Să veniți să vedeți cum sunt băile la mină. Avem niște țevi și curge apa. E beton pe jos, e ca aici afară. Să nu vă zic ce frig e, că e un pic mai cald ca afară când nu bate vântul. Când sunt sparte geamurile e ca afară. Să ne dea o mărire de salariu să trăim și noi decent cât de cât și să facă ceva pentru copiii ăștia tineri. Să le dea un viitor și pentru ei. Peste tot, în Germania se deschid, în Polonia se deschid, numai noi trebuie să închidem tot. Pe mine nu mă interesează nici Șoșoacă, nici Răsmeriță, nu a făcut nimeni nimic pentru noi. Vin până aici după aia pleacă. Nu știe nimeni ce e la noi aici”, spune unul dintre minerii care protestează luni dimineață.

Suma necesară pentru plata la zi a restanțelor băneşti - salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă - este de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH.

Minerii de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, au continuat duminică, pentru a cincea zi consecutiv, protestele începute din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.

Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lupeni este monitorizată de salvatorii mineri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie. Aceștia amenință că vor intra în greva foamei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri