Tânăra ucisă de polițist a salvat trei vieți prin organele donate de familie

Data publicării:
26032013 20vieti 20impuscata-56999

Pe holul Institutului Fundeni, Brăduţ Popa aşteaptă veşti de la medici despre soţia sa, care tocmai a ieşit din sala de operaţie. Ficatul recoltat de la tânăra de 23 de ani din judeţul Dâmboviţa, împuşcată de iubitul ei poliţist a ajuns la o femeie de 52 de ani, care aştepta de nouă ani transplantul salvator. Azi noapte, pacientă a primit vestea că trebuie să vină la Bucureşti pentru operaţie.

„Nu mi-a venit să cred, m-am bucurat, am sărit în sus de bucurie şi apoi am început să plâng. Ce să vă spun... a fost emoţia”, povestește Brăduţ Popa, soţul pacientei.

Gestul făcut de familia tinerei a salvat trei oameni. Medicii au prelevat şi ficatul şi rinichii pentru alţi pacienţi care aşteptau o şansă la viaţa.

„E emoţionant faptul că în asemenea momente oamenii se gândesc totuşi că ceva mai poate rămâne aici pe pământ şi faptul că semeni de-ai lor pot fi ajutaţi”, afirmă prof.dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni.

O a patra persoană nu a putut fi ajutată

O a patra persoană, cu probleme cardiace grave, ar fi putut beneficia de un transplanat de inimă, dacă activitatea din cele două clinici acreditate să facă astfel de operaţii nu ar fi blocată de mai bine de un an. Astfel, o inimă tânără de 23 de ani a fost irosită.

„Există probleme de organizare a acestor centre, pe de altă parte există probleme cu reactualizarea listelor de aşteptare, se pare că nu există o colaborare foarte bună din partea secţiilor de cardiologie, astfel să trimită pacienţii în faza în care această procedura e cât de cât posibilă”, declară dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant.

În acest moment, în România nu se face niciun transplant de cord deoarece nu sunt medici suficienţi, iar autorităţile nu au listă clară a celor care aşteaptă o inimă nouă. Abia săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Sănătăţii pentru rezolvarea problemelor, dar specialiştii spun că vor mai trece cel puţin trei luni până când activitatea de transplant cardiac ar putea fi reluată.

Citiți și Tânăra de 23 de ani împuşcată de iubitul ei poliţist a murit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri