Un comisar britanic i-a avertizat pe romii dintr-un sat brașovean că riscă să fie exploatați fără un loc sigur de muncă

Data publicării:
comisar

Comisarul-şef Adrian Usher a venit dintr-un district din nordul Londrei tocmai în satul Apaţa din judeţul Braşov. E locul din care zeci de romi pleacă spre Marea Britanie, în speranţa că vor trăi mai bine, dar fără să-şi facă griji că nu au unde sta sau unde munci acolo. Unii dintre ei au fost ridicaţi de poliţia londoneză şi trimişi înapoi acasă, unde condiţiile de viaţă sunt mai mult decât mizere.

Discuție comisar-localnici:

„-Câţi oameni locuiesc aici?

-Şapte.

-Şapte? Aveţi apă?

-Nu. Nu, e mai în jos ceva.

-Şi ce folosiţi pentru toaletă, ca să vă spălaţi?

-Uite cada, stai să-i arăt cada. În cada asta mă spăl.

-Toaleta e pe câmp.

-Bine.”

Îmbrăcat la costum, comisarul britanic a avut parte de un peisaj dezolant la Apaţa. Din acest sat vin 65 dintre cei 68 de români evacuaţi, în vară, de pe un stadion de lângă Londra, unde se instalaseră ilegal.

„Ştim că dacă ajung în Marea Britanie fără un angajament pentru un loc de muncă prezintă un mare risc să fie exploataţi, să fie victime sau chiar să devină infractori”, a spus Adrian Usher, ofiţer de poliţie în Londra.

Reportajul intitulat sugestiv „Vin românii?”, realizat de echipa BBC la Apaţa, în Braşov, va fi difuzat în această seară de postul britanic. În ultimele luni, presa din Regat a dezbătut pe larg situaţia românilor şi bulgarilor care vor ajunge în Marea Britanie de anul viitor, în condiţiile în care autorităţile de la Londra sunt obligate să ridice restricţiile de muncă de la 1 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri