USR cere Comisiei Europene să activeze mecanismele pentru drepturile omului în dosarul "azilele groazei"

Data publicării:
UE
Executivul European, sesizat în dosarul "azilelor groazei". Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul USR Vlad Botoş a trimis, marţi, o scrisoare oficială lui Didier Reynders, comisar european pentru Justiţie, şi Verei Jurova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori Europene şi Transparenţă, în care semnalează situaţia gravă cu care se confruntă unele persoane instituţionalizate din România, în contextul anchetei privind "azilele groazei" din Voluntari.

Vlad Botoş solicită activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, se arată într-un comunicatul de presă al formațiunii.

"Este inacceptabil ca în casele de bătrâni care au contracte cu statul să se întâmple asemenea acte inumane. Bătrânii noştri suferă din cauza unui sistem inechitabil de pensii. Acum, cei care nu mai pot să aibă grijă de iei înşişi mai trebuie să trăiască şi cu groaza că pot ajunge într-o casă condusă de asemenea monştri. E nevoie de soluţii urgente pentru monitorizare şi intervenţie de la nivel european în cazul sistemului caselor de bătrâni, ca o garanţie în plus pentru siguranţa acestor persoane", a afirmat Vlad Botoş.

Tot marți, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de summitul NATO, că ceea ce s-a întâmplat în "azilele groazei este o ruşine naţională”. El a mai precizat că răul trebuie tăiat de la rădăcină, spunând că "vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit".

În fiecare zi de la descinderile DIICOT apar noi detalii și reacții cu privire la "azilele groazei". Aproape toate autoritățile locale și centrale cu atribuții în controlul centrelor sociale au primit reclamații despre nereguli sau chiar abuzuri la unul din centrele din Voluntari, potrivit Centrului de Investigații Media și publicației Buletin de București, care au făcut publice noi documente care arată că au făcut sesizări încă din octombrie 2021.

Pe de altă parte, într-o intervenție televizată, primarul Florentin Pandele a afirmat că nu a știut despre această situație și crede că funcționarii din primărie i-ar fi ascuns adevărul.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri