VIDEO. Azil de bătrâni, în atenţia Parchetului. Pacienţii sunt suprasedaţi şi bătuţi cu bestialitate: Ne distrug aici, ne omoară

Data publicării:
ayil

Cazul a fost prezentat, marți, Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, și prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu.

„Personalul ne-a menționat faptul că de serviciile Căminului beneficiază 93 de persoane cu dizabilități mintale împărțite în 2 pavilioane: 53 de adulți în P1 și 30 de vârstnici. (…) Aflându-se că venim din Capitală, mulți beneficiari au dorit să ne vorbească despre problemele din centru în speranța că vom putea face ceva pentru ei ca să îi aducem înapoi în București – a fost solicitarea lor generală, disperată chiar: <ne distrug aici, ne omoară>. Tuturor le era frică de personal, în special  de administratoarea Căminului, fiind rugate ca aceasta să nu afle despre discuțiile purtate”, se arată în raportul Centrului de Resurse Juridice.

,,O tânără mi-a explicat cum este bătută de asistente și legată, la solicitarea personalului, de alți beneficiari – bărbați. Recent fusese lovită peste față cu papucii; încă se puteau vedea echimoze pe care mi le-a arătat. Mai mult, mi-a explicat cum este abuzată sexual de alți beneficiari și, deși a menționat asta personalului, nu au fost luate măsuri. (…)

Am intrat, pentru interviuri, într-o cameră cu patru tineri unde se găsea o persoană de 58 de ani care stătea ghemuită într-un colț al patului; părea un copil terorizat care, la început, nu a vrut să vorbească. Dupăce m-a ascultat discutând cu mulți beneficiari, a cerut să-i scot pe ceilalți afară din cameră deoarece vrea să îmi vorbească
personal. Mi-a spus: <mă bat de mă omoară>, deși am avut senzația că ar vrea să îmi spună mai multe aspecte neplăcute, dar se pare că nu a avut suficientă încredere în mine. Am întrebat cine îl bate – ceilalți beneficiari sau personalul? Răspunsul a fost: Și, și> (…)”, se mai arată în raport.

Pe parcursul inspecției, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au constatat că personalul căminului nu are calificare pentru lucrul cu persoanele cu dizabilități, iar la momentul vizitei, deși managerul a susținut (fără acte) că are 37 de angajați, nu se aflau decât cinci persoane: trei infirmiere, o asistentă și administratarea. Căminul nu are niciun medic angajat.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au mai constatat că cele mai multe camere sunt neadecvate bolnavilor.
Căminul de la Aldeni deține spații unde sunt crescute animale, iar bolnavii sunt puși să muncească. Replica managerului căminului a fost că toți trebuie să muncească, fie la câmp, fie la animale, deoarece o fac pentru ei, ca beneficiarii să aibă ce mânca.

„Centrul are autorizaţia necesară, dar i se va retrage dacă va fi cazul şi după cum văd eu lucrurile acest cămin nu trebuie să mai continue să existe. Nu putem menţine în continuare unităţi în care oamenii sunt trataţi inuman. Această situaţie va fi baza unui control la nivel naţional pentru toate căminele de bătrâni şi pentru tinerii cu dizabilităţi”, a declarat la Digi24 Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...