Violeta Alexandru promite ca plățile pentru șomaj tehnic să se facă rapid. Cererile se pot depune și online

Data actualizării: Data publicării:
violeta-alexandru-gov
Foto: gov.ro

Mulți oameni se plâng că angajatorii îi pun să-și dea demisiile, sunt trimiși în concedii fără plată sau sunt anunțați prin SMS sau WhatsApp că vor fi concediați. Sunt puține cazurile în care intră în vigoare șomajul tehnic, pentru care statul a promis ajutor. Întrebată unde e limita, unde e ceea ce trebuie să se întâmple și unde încep abuzurile, Violeta Alexandru a confirmat că și la Ministerul Muncii se primesc multe astfel de mesaje, cărora încearcă să le răspundă direct, în timp real, sau prin intermediul consilierilor ei.

„Într-adevăr, sunt momente de panică, care se regăsesc în atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o trăiesc, și anume de a-și vedea resursele limitându-se de la o zi la cealaltă”, a declarat Violeta Alexandru la Digi24. „Sunt angajatori tentați să ia măsuri radicale, sper să nu le mai ia, odată popularizate primele măsuri ale Guvernului. Acoperirea costurilor cu șomajul tehnic este o măsură care îți permite să nu-ți pierzi angajații în care ai investit în ultimii ani”, a adăugat Violeta Alexandru. „Pot să înțeleg până la un anumit punct panica, dar trebuie să ne gândim că în urma unor astfel de gesturi viața unor oameni este dată complet peste cap”, a mai spus ministrul. Ea a îndemnat să-i fie semnalate posibilele cazuri de abuzuri și a promis că va face verificări în teren, chiar dacă nu și-ar dori să se ajungă la asta în asemenea momente.

O soluție pentru rezolvarea blocajelor poate fi șomajul tehnic, o alta poate fi regimul de telemuncă, acolo unde se poate, sau chiar reconversia profesională, a arătat Violeta Alexandru.

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt pregătite să proceseze cât mai repede cererile pentru şomajul tehnic, de la începutul lunii aprilie, astfel încât plăţile să se facă rapid, pe măsură ce se depun documentele, a declarat luni seara ministrul muncii, Violeta Alexandru, la Digi24. Ea a subliniat că documentele se pot depune și electronic, pentru că oamenii n-ar trebui să umble cu hârtii și să stea la coadă.

„Ne-am mobilizat cu toţii, toate agenţiile judeţene din ţară, suntem gata să procesăm aceste cereri cât mai repede cu putinţă, de la începutul lunii aprilie, de aşa manieră încât aceşti oameni aflaţi la limita suportabilităţii din punct de vedere financiar să nu trebuiască să aştepte după stat până la primirea banilor.(...) Termenul prevăzut în Ordonanţă este de maximum 30 de zile, dar suntem oameni responsabili, ne dăm seama de ce se întâmplă în ţară şi vom face de aşa maniera încât să se facă plăţile cât mai rapid, pe măsură ce documentele se depun”, a spus Violeta Alexandru, la Digi 24.

Ce au de făcut angajatorii pentru a cere șomaj tehnic pentru angajați

Potrivit ministrului, angajatorii trebuie să îi înregistreze în REVISAL pe acei angajaţi cărora vor să le suspende contractul de muncă şi, la sfârșitul lunii martie, se pot prezenta la AJOFM cu o cerere, o declaraţie, „în care au de precizat câteva aspecte” şi cu lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic.

„Tot ce trebuie făcut în acest moment este o primă organizare în interiorul companiilor pentru a-şi pregăti aceste evidenţe de sfârşit lună martie, urmând să se prezinte cu ele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Dacă firmele sunt în categoriile menţionate de decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sunt firme închise gen restaurant, cafenea, salon de înfrumuseţare (...) pe baza unui certificat pe care Ministerul Economiei îl eliberează se pot prezenta la AJOFM direct. Cei a căror activitate este direct afectată, lucru dovedit prin scăderea încasărilor cu 25%, în baza declaraţiei pe care o depun şi a listei angajaţilor aflaţi în şomaj, se pot prezenta la AJOFM. Documentele se pot depune şi online”, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte perioada pentru care se va aplica această măsură, Violeta Alexandru a precizat că este condiţionată de perioada prevăzută în decretul prezidenţial, respectiv 16 martie-16 aprilie. „Vedem cum evoluează lucrurile în continuare şi, în funcţie de evoluţia lor, sunt convinsă că se vor lua noi decizii la care ne vom adapta în consecinţă”, a spus ministrul.

Angajaţii şi angajatorii români pot suna la un număr unic de apel pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la modalităţile de acordare a şomajului tehnic, a anunţat, luni Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Numărul de telefon la care se poate suna este 021/4444-000, număr cu tarif normal.

Cursuri de recalificare online

Cursurile de calificare se vor putea desfăşura şi online, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pregătind un ordin în acest sens, a mai declarat, luni seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

„Preşedintele ANOFM mi-a pregătit un ordin pentru a se putea desfăşura cursurile şi în mediul online. Suntem receptivi la toate semnalele şi vom crea cadrul ca ele să se desfăşoare în continuare, pentru că oamenii au nevoie chiar să dobândească noi abilităţi în condiţiile actuale. Este o perioadă foarte bună, inclusiv de reorientare profesională şi de dobândire de noi abilităţi pentru a desfăşura noi tipuri de activităţi. Suntem conştienţi de acest lucru şi vom crea cadrul ca cei care au expertiză şi pot furniza astfel de cursuri să se întâlnească cu nevoia de recalificare şi de reaşezare a pieţei muncii pe care ne-o dorim în aceste momente în România, pentru că economia, lumea, s-au schimbat şi trebuie să ne adaptăm şi noi la aceste schimbări”, a spus Violeta Alexandru la Digi 24.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...