Zaibărul cu struguri din alte zone ale țării

Data actualizării: Data publicării:
struguri

Sărbătoare cu zaibăr şi praz acasă la Nea Marin, în Băileşti. Licoarea făcută celebră de Amza Pellea a fost motiv de petrecere la un festival cu tradiţie. Doar că zaibărul nu prea e zaibăr anul acesta. Rodul viilor a fost sărac din cauza frigului de la începutul verii, iar localnicii au fost nevoiți să cumpere struguri din alte podgorii. Aroma nu este însă aceaaşi.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Au venit de prin alte părți cu struguri și am luat, cu 1,4 lei kilogramul. Am luat 1000 de kilograme. Ca nu pot ca să muncesc și să nu beau un pahar de vin la masă”, spune un sătean.

Mulţi localnici din Băileşti au fost nevoiţi să cumpere struguri. Ironia sorţii, şi domnul Costică Cîrciumaru, pe care numele nu l-a ajutat prea mult. Deşi are vie pe o mie de metri pătraţi, recolta a fost tare mică din cauza vremii.

Producția a fost 40 la sută de cât scoteam. Scoteam 600, 700 de litri, iar acum 200, 250”, afirmă Costică Cârciumaru, locuitor din Băilești.

Totuşi, din strugurii de Băileşti a ieşit un zaibăr de lux.

Chiar dacă strugurii au fost puţini în Băileşti, Festivalul Zaibărului și Prazului tot trebuia ţinut şi anul acesta. Localnicii şi invitaţii lor au plecat de la Casa Memorială Amza Pellea cu butoiul de vin local, alături de un car alegoric plin cu tineri îmbrăcați în costume populare. Nu doar sărbătoarea a făcut deliciul vizitatorilor.

Cu cât am băut mai mult, cu atât a devenit mai bun. Mi-a plăcut, e delicios”, spune un turist din Irlanda .

Cele mai bune sortimente de zaibăr au fost testate și premiate de cunoscători.

Nu este un vin nobil, dar suprafețele s-au restrâns de la an la an, dar este un brand local care trebuie întreținut”, spune Nicolae Giugea, profesor de horticultură .

Şi cu ocazia Festivalului, am aflat şi un răspuns serios la o întrebare pusă de obicei în glumă.

-De ce mănâncă oltenii praz? 

-Pentru că merge foarte bine cu vin, mai ales cu zaibăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nicuşor Dan a răbufnit după ce a fost jignit de un român pe stradă! Preşedintele nu s-a putut abţine...
Digi FM
Andreea Bălan și Victor Cornea, la același restaurant cu George Clooney și Adam Sandler, în Italia: „Acest...
Pro FM
Britney Spears spune că mariajul cu Sam Asghari a fost o "distragere falsă" de la relația grea cu fiii ei...
Film Now
6 actori care nu se văd jucând rolul James Bond
Adevarul
Ucraina dezvăluie oficial noua versiune a rachetei Neptun cel lung, cu o rază de acțiune de 1.000 km
Newsweek
Care pensionari iau pensia mai repede în septembrie? Cine va plăti de zece ori impozit? Document
Digi FM
"Totul a apărut după expunerea la o femeie vaccinată". Afirmații controversate făcute de un medic, catalogate...
Digi World
Riscul ca un asteroid să lovească Pământul, la cel mai ridicat nivel înregistrat. Impactul ar putea fi de 500...
Digi Animal World
O viitoare mireasă și logodnicul ei și-au cheltuit bugetul pentru nuntă pentru salvarea câinelui: „A fost...
Film Now
Ben Affleck, furios după ce au ieșit la iveală detalii din relația pe care a avut-o cu Gwyneth Paltrow: „Se...
UTV
Britney Spears, apariție îndrăzneață pe Instagram. Artista s-a fotografiat complet dezbrăcată