Zi de rugăciune. Credincioșii romano-catolici așteaptă Învierea Domnului

Data publicării:
30032013-2013-03-31-21h26m38s134
 

După procesiunile din Vinerea Patimilor, astăzi este o zi dedicată rugăciunii. Credincioșii sunt invitați să mediteze la pătimirea și moartea lui Hristos, urmând ca la miezul nopții să întâmpine Învierea Mântuitorului cu candele aprinse.

La bazilica romano-catolică din Oradea este o tăcere deplină, transmite corespondentul Digi24. Credincioșii au voie să intre și să se roage, însă în liniște, pentru ca azi e Sâmbăta sfântă, Hristos este în mormânt, ca atare biserica este în tăcere. Urmează, însă, Noaptea Sfântă, o noapte de priveghere, în care credincioșii trebuie să îl aștepte pe Mântuitor cu candele aprinse.

Înainte de miezul nopții, focul va fi binecuvântat printr-un ritual în afara bisericii, credincioșii își vor aprinde candelele, iar abia apoi vor intra în bazilică. Vor asculta Preconiul pascal, o cântare specială adresată lui Hristos, vor fi reînnoite făgăduințele, iar la final credincioșii se vor împărtăși cu ospie, un aluat nedospit simbolizând trupul lui Hristos.

Unii credincioși aduc cu ei bucate pe care preoții le sfințesc, iar după slujbă se întâlnesc cu familia pentru a lua masa binecuvântată.

Citiți și Calcularea zilei de Paște. Data se stabilește în funcție de calendare, Soare și fazele Lunii

Ieri, în Vinerea Mare, Papa Francisc a oficiat în premieră procesiunea Drumul Crucii. În timpul ceremoniei au fost marcate și cele 14 opriri, în jurul Colloseumului şi al Forului Roman, pentru a evoca patimile Mântuitorului. În mesajul său, Papa Francisc a făcut din nou un apel la toleranţă.

În Catedrala „Sf. Iosif” din București, după Vigilia Pascală de sâmbătă, începând cu ora 23.00, romano-catolicii vor începe celebrarea Învierii Domnului.

Digi24 dedică Paștelui catolic un program special. Singura televiziune de știri care emite în format full HD, Digi24 va dedica acestei sărbatori o serie de reportaje interne şi externe, ediţii speciale, transmisiuni în direct de la Vatican, de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitala şi din comunităţi romano-catolice şi protestante din România. În această seară, de la ora 21.30, Sanda Nicola vă așteaptă la o ediție specială alături de invitații săi. Digi24 transmite în direct, de la ora 23.00, slujba pascală de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală.

Mâine, în prima zi de Paști, la prânz, în direct de la Roma, vom urmări mesajul Urbi et Orbi rostit pentru prima dată de Papa Francisc. Iar mâine seară, de la ora 22.00 va fi difuzat documentarul ,,Fratelui meu din exil". Personajul central al filmului este monseniorul Vladimir Ghika, declarat în această săptămână de către Papa Francisc ,,martir pentru credinţă".  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...