Tot mai mulți copii se nasc cu malformații. Medic: O mamă mi-a spus că a mâncat chipsuri toată sarcina. Zilnic avem leucemii, tumori

Data actualizării: Data publicării:
bebeluș prematur într-un incubator
Mortalitatea infantilă a crescut la nivel național, iar în unele județe chiar s-a triplat în primele trei luni ale acestui an, față de aceeași perioada din 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Foto: Profimedia Images

România are nou născuți mai puțini și mai bolnavi. Mortalitatea infantilă a crescut la nivel național, iar în unele județe chiar s-a triplat în primele trei luni ale acestui an, față de aceeași perioada din 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Județele în care mortalitatea infantilă a crescut foarte mult sunt Caraș-Severin, Ialomița și Botoșani. La nivel național creșterea e de 0,4 la mie.

Sunt foarte mulți copii care se nasc cu malformații, au nevoie de operații și de incubatoare. România are 400 de incubatoare, deși are nevoie de 600. 40% dinrte acești copii bolnavi și prematuri decedează pentru că nu pot primi îngrijirea medicală adecvată.  

Se întâmplă acest lucru în contextul în care numărul nașterilor a scăzut în acest an. În primul trimestru din acest an sunt cu aproape 2.000 mai puține față de 2022.

Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful comisiei de neonatologie din cadrul ministerului Sănătății, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la această situație gravă. 

"La Botoșani, jumătate din sarcini sunt nemonitorizate, sunt mame din ce în ce mai tinere. Sunt copii cu copii. Sunt tot mai multe malformații grave, afecțiuni genetice. Vorbim de malformații, prematuritate. La Slobozia au fost 11 copii transferați, unul a decedat, nu avea plămâni.

La nivel global observăm că sunt tot mai multe malformații pe care nu le-am văzut niciodată. De ce sunt atât de multe malformații? Un motiv e modul în care trăim, își  pune impactul asupra a cum trăim și a ce procreăm. Citeam de boli inflamatorii, cancer la nou-născut, la noi avem în fiecare zi tumori, boli inflamatorii grave, leucemii, cancer la nou născut cu părinți aparent sănătoși.

Discutam cu o mamă care a dat naștere unui copil cu cancer, am întrebat-o ce a mâncat, mi-a spus că chipsuri și o băutură răcoritoare toată sarcina. Toate studiile arată ce înseamnă carbohidrații în exces și de sinteză. E un exemplu de mod de a trăi. 

Apoi, vorbim de un faliment educațional în familii și școli. E și o problemă morală dacă ne lăsăm copiii să aibă copii la 11 - 12 ani.

Sunt și unii copii care mor pentru că în România nu pot fi tratați", a spus medicul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...