Slujba de Înviere, în direct la Digi 24. Transmisiuni de la ceremoniile religioase

Data actualizării: Data publicării:
Lumină de Paști
Foto: Profimedia

Anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului capătă o semnificație aparte, întreaga lume creştină, catolici şi ortodocși, celebrează Sărbătoarea Paștelui în aceeaşi moment. Cu acest prilej, echipele de jurnaliști ai Digi24 transmit în această noapte sfântă imagini atât de la ceremoniile ordodoxe cât și de la cele romano-catolice sau greco-catolice.

Transmisiile live îi vor purta pe cei care vor rămâne în fața televizoarelor la Patriarhie, la Biserica Franceză Sacre Coeur din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, la Biserica de lemn din Surdești (greco-catolică), Catedrala Sfântul Dumitru din Craiova, Biserica Romano-Catolică Sf Mihail din Cluj-Napoca, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. De asemenea vor exista alte transmisii live de la Mănăstirea Cernica și de la Mănăstrirea Cașin.

Catolicii și Ortodocșii, împreună

Ultima dată când Paștele Ortodox a coincis cu Paștele Catolic a fost în anul 2017. Evenimentul va mai fi sărbătorit împreună de cele două confesiuni peste trei ani, în  2028 (16aprilie) și 2031 (13 aprilie), pentru a menționa doar următoarele două date.

Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

Învierea Domnului, numită şi sărbătoarea Paştilor, adică ziua în care răul şi viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului şi a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii.

Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Sfânta Lumină a fost aprinsă la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim, sâmbătă, în jurul orei 14.3o. Mii de credincioși s-au adunat acolo pentru a participa la această slujbă specială și să ia lumină. Ea va ajunge în România în jurul orei 18.30.

Tradiţii străvechi de Paște

Slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii - credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: "Veniţi de luaţi Lumină!".

În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl şi cântăreţi înconjoară biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineaţa.

Citește și

Papa Francisc își dorește să participe la slujba de Paște din Piața Sfântul Petru. Ce condiții îi pun medicii


 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Alina Sorescu rupe tăcerea după ce Alexandru Ciucu a dat de înțeles că părinții ei au o vină pentru divorț...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii...
Newsweek
Nicușor Dan a blocat accesul a 30 de magistrați la pensii de 25.000 lei. Bolojan vrea să tăierea lor
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie