Ucraina și Moldova fac un nou pas spre aderarea la UE. Parlamentul European aprobă acordurile pentru transportul rutier de mărfuri

Data actualizării: Data publicării:
Coadă de tiruri la granița dintre Ucraina și Polonia
Coadă de tiruri la granița dintre Ucraina și Polonia. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina și Moldova, pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri. Noile acorduri le permit transportatorilor ucraineni, moldoveni și UE să tranziteze și să opereze între state, fără a fi nevoie de permisele aferente. În plus, șoferii ucraineni vor putea conduce în țările UE fără a avea nevoie de un permis de conducere internațional. Decizia vine ca urmare a blocajului survenit odată cu invazia Rusiei în Ucraina, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Întrucât spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuia să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri. Și Moldova suferea în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE, dar și de asistență pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

La aproape 9 luni de la începutul războiului din Ucraina, Parlamentul European a votat noile acorduri de transport rutier cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă și 7 abțineri în cazul Ucrainei, respectiv 596 voturi pentru, două voturi împotrivă și 7 abțineri, în cazul Moldovei. Acestea vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu țările UE.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să își utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene și certificatele de competență profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să dețină un permis de conducere internațional.

"Având în vedere că rutele de transport tradiționale au fost blocate a trebuit să găsim modalități alternative de transport al cerealelor și al altor mărfuri din și către Ucraina și Moldova. Datorită acestor acorduri, putem crește nivelul exporturilor și importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare mondiale, ci reprezintă, de asemenea, un pas în direcția extinderii în continuare a relației de transport dintre UE și aceste țări", a declarat europarlamentarul român, Marian-Jean Marinescu.

Ambele acorduri sunt în vigoare cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022, anunță Parlamentul European și necesită aprobarea oficială a Consiliului.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...