Un simptom bizar al COVID-19 îi șochează pe medici: „Radiografiile arătau leziuni severe, însă ei păreau că nu suferă de nimic”

Data publicării:
Urgență covid-19 la terapie intensivă
Foto: Guliver/Gettyimages

În spitalele din jurul lumii, doctorii rămân șocați de un simptom ciudat al pacienților diagnosticați cu COVID-19. Deși nivelul de oxigen din țesuturile lor este la un nivel catastrofal de mic, pacienții vorbesc și se comportă ca și cum nu ar avea nicio problemă, relatează CNN.

Pacienții care suferă de ceea ce a fost denumit „hipoxie fericită”  sau „hipoxie tăcută” vorbesc, stau pe rețelele sociale și nu se plâng de niciun disconfort. Medicii sunt șocați, însă, pentru că la nivelul extrem de scăzut de oxigen din țesuturile lor, ei ar trebui să fie în stare de comă sau într-o accentuată stare de disconfort.

Termenul medical este „hipoxie tăcută”. Se întâmplă atunci când oamenii nu sunt conștienți de faptul că nu au suficient oxigen și se prezintă la spital într-o stare mult mai proastă decât arată. Mulți dintre ei au trecut deja prin simptomele clasice ale COVID-19 cu între două și șapte zile înainte să ajungă la spital cu greutate la respirație, spune dr. Richard Levitan, medic în New Hampshire.

El a văzut pacienți la camera de urgență cu un nivel de oxigen în țesuturi de sub 50%, atât de scăzut încât ar fi trebuit să fie incoerenți și aproape inconștienți. Saturația normală cu oxigen este între 95% și 100%, iar orice valoarea sub 90% este considerată anormală.

Pe lângă acest bizar simptom, Levitan spune că radiografiile pulmonare ale acestor pacienți arătau niște leziuni pneumonice atât de severe încât ei ar fi trebuit să aibă dureri groaznice și să respire cu mare greutate.

„Radiografiile lor arătau groaznic, nivelul oxigenului era foarte mic. Erau, însă, complet trezi, alerți și își butonau telefoanele”, a adăugat medicul.

Ce se întâmplă de fapt?

Medicii speculează că pentru unii oameni, boala progresează într-un mod diferit. Pacienții se confruntă cu simptome precum febră și diaree, iar corpul începe să compenseze pentru lipsa de oxigen prin mărirea frecvenței respirațiilor.

„Imaginați-vă că aveți un pahar plin de aer și, brusc, acel pahar se înjumătățește. În mod natural, corpul se va strădui să compenseze cantitatea lipsă de aer și va induce o respirație de două ori mai rapidă”, spune dr. Cedric Rutland, purtător de cuvânt la Asociația Pulmonară Americană.

Oamenii nu devin conștienți de respirația lor sacadată, însă nivelul oxigenului continuă să scadă. Între timp, corpul devine obișnuit cu cantitatea mai redusă de oxigen, la fel ca atunci când suntem la altitudini mari.

Hipoxia tăcută ar putea fi o explicație pentru decesele rapide și bizare ale unor tineri care nu au avut simptome foarte serioase de COVID-19.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...