Un studiu american arată ce activități au dus la răspândirea largă a Covid-19. Care sunt locurile cu cel mai mare risc

Data actualizării: Data publicării:
oameni cu masti pe strada
Studiul a fost publicat în revista Nature. Foto: Profimedia Images

Un studiu realizat în SUA de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge a analizat legătura dintre activitățile americanilor și locurile cu cel mai mare risc de transmitere a Covid-19.  Cercetătorii au folosit o cantitate mare de date anonimizate, colectate în timpul primului val al pandemiei.

Studiul publicat în revista Nature a analizat circulaţia a 98 de milioane de oameni din zece oraşe americane, stabilind că locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare Covid-19 sunt restaurantele, sălile de sport şi cafenelele. Potrivit livescience.com, cercetarea s-a bazat pe activitătile americanilor, analizate conform datelor anonimizate de pe telefoanele lor mobile, timp de două luni, în principalele oraşe ale Statelor Unite, dezvoltând un model epidemiologic privind răspândirea coronavirusului. 

Cercetătorii de la Universitatea Stanford, Universitatea Northwestern din Chicago şi Centrul de Cercetări Cambridge din Microsoft au analizat datele în 10 dintre cele mai mari orașe din Statele Unite, inclusiv Chicago, Illinois, New York şi Philadelphia, Pennsylvania. Apoi, au monitorizat mişcările din oră în oră ale subiecților, prin intermediul telefoanelor mobile, între diferite „puncte de interes” în care oamenii mergeau zilnic, precum restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, magazine auto şi magazine de articole sportive din 57.000 de cartiere, scrie Mediafax.

Cercetătorii din SUA au dezvoltat "modele de răspândire a Covid-19" și le-au comparat cu datele reale

Oamenii de știință au folosit apoi informațiile pentru a dezvolta modele de răspândire a infecţiilor şi le-au comparat cu datele reale despre răspândirea virusului. Concret, locurile publice care au condus la o creştere mai mare a infecţiilor în orașele examinate sunt restaurantele cu capacitate maximă, urmate de sălile de sport, cafenele, hoteluri şi moteluri. Cu toate acestea, prin limitarea prezenţei în restaurante la 20% din capacitatea lor maximă, susţin cercetătorii, infecţiile ar fi reduse cu peste 80%. 

În cazul în care studiul publicat de Nature va fi confirmat, ar putea oferi informaţii utile cu privire la ce activităţi să rămână închise şi care să rămână deschise, limitând daunele aduse economiei Statelor Unite, dar și la nivel global. 

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât costă ridicarea unui gard din beton sau tablă în 2025. Prețuri pe metru liniar
Digi FM
Mereu îndrăgostiți. Salma Hayek, la brațul soțului ei, la o gală în LA. Actrița din „Desperado” și...
Pro FM
De la imperiu la izolare. Cu barbă albă și hainele din închisoare, Diddy apare în primele poze de când e în...
Film Now
Ce a răspuns Keanu Reeves când a fost întrebat dacă își urmărește propriile filme. Actorul și-a uimit fanii...
Adevarul
Notarii și tarifele lor, sub lupa opiniei publice. Cât plătim pentru un contract imobiliar
Newsweek
Un nou sprijin la pensie pentru plata facturilor. Care pensionari primesc bani și de când?
Digi FM
Casa la care au visat. Prințul William și prințesa Kate s-au mutat la Forest Lodge. Schimbarea vine după cea...
Digi World
ADN prelevat dintr-o groapă comună dezvăluie agenţii patogeni care au decimat armata lui Napoleon
Digi Animal World
Ce rasă de câine ți se potrivește în funcție de zodie. Află ce prieten blănos ți-a fost „sortit” de stele
Film Now
De ce Richard Gere și Alejandra Silva s-au întors în SUA, după un an petrecut în Spania. Actorul a rupt...
UTV
Andreea și Cabral Ibacka s-au bucurat de o vacanță spectaculoasă în Gibraltar. „Aproape am fost jefuiți...”