Vicepremierul Ucrainei: Rusia a distrus 200.000 de tone de cereale de la ieșirea din acordul cerealelor. Hrana unui milion de oameni

Data publicării:
Ukraine Recovery Conference
”Este imposibil de înlocuit cerealele ucrainene” pe piaţa mondială, a transmis oficialul ucrainean. FOTO: Profimedia Images

Vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, afirmă că Rusia a distrus, în ultimele săptămâni, circa 200.000 de tone de cereale ucrainene. ”Trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele”, a transmis oficialul, vineri, la Galați, în marja unei reuniuni la care s-au discutat măsurile ce se impun după retragerea Rusiei din acordul cerealelor. Acesta a mai subliniat că este imposibil ca cerealele ucrainene să fie înlocuite pe piața mondială.

”De când Rusia s-a retras din acordul cerealelor, în 17 iulie, forţele ruseşti au distrus peste 200.000 de tone de cereale ucrainene, 200.000 de tone fiind estimarea programului World Food. Asta înseamnă asigurarea hranei pentru cel puţin un milion de oameni”, a afirmat Oleksandr Kubrakov, vineri, la Galaţi, la finalul unei reuniuni la care au participat oficiali din România, Ucraina, Statele Unite, Comisia Europeană şi Republica Moldova, reuniune la care s-au discutat măsuri comune care se impun după retragerea unilaterală a Rusiei din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Conform oficialului ucrainean, ”este imposibil de înlocuit cerealele ucrainene” pe piaţa mondială. Vicepremierul Ucrainei a subliniat că, de la retragerea Rusiei din acordul care permitea tranzitul grânelor ucrainene, preţul cerealelor la nivel mondial a crescut ”imediat” cu peste 8 procente.

”În mod cert trebuie să oprim folosirea foamei ca armă şi asaltul Rusiei asupra sistemului global privind alimentele. Mulţumesc partenerilor noştri europeni pentru programele de solidaritate care ne-au permis să exportăm în jur de 32 de milioane de tone de produse agricole anul trecut”, a adăugat viceprim-ministrul ucrainean, afirmând că speră ca exporturile de produse agricole să continue.

El a arătat că Ucraina este interesată de posibilitatea de a organiza spaţii suplimentare în zona portului Constanţa şi a canalului Sulina pentru tranzitul vaselor ucrainene care transportă produse agricole, afirmând că Ucraina este deschisă ”oricăror opţiuni” pentru a ajunge la astfel de acorduri care ar fi în beneficiul ambelor părţi.

”Ucraina apreciază în mod deosebit eforturile României pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea canalului Sulina şi pentru creşterea capacităţii acestuia. Am văzut deja primele rezultate, pot doar să mulţumesc colegilor români pentru că au făcut asta”, a adăugat Oleksandr Kubrakov.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...