VIDEO. „Make a photo?”. Viorica Dăncilă, discurs presărat cu dezacorduri şi greșeli gramaticale

Data actualizării: Data publicării:
make a photo Viorica Dancila

Momentul declaraţiilor oficiale de la Guvern a fost precedat de stângăcii de protocol ale premierului Viorica Dăncilă.

Aceasta l-a aşteptat pe omologul croat în faţa Palatului Victoria, iar după salut, cei doi au urcat pe podiumul special adus pentru acest moment. După câteva secunde, Viorica Dăncilă i-a făcut semn premierului croat să meargă în Palatul Victoria pentru discuţii. Andrej Plenković a rămas, însă, pe loc pentru că, potrivit protocolului, urma momentul intonării imnurilor de stat. Apoi, cei doi premieri au plecat spre intrarea principală de la Guvern. Viorica Dăncilă a repetat gestul, dar premierul croat s-a oprit din nou, pentru a saluta garda de onoare.

Abia după această a doua stângăcie, cei doi au intrat în Guvern pentru discuţiile oficiale. Stângăciile premierului român au continuat şi la momentul declaraţiilor, cu câteva dezacorduri şi erori gramaticale în limba română, urmate de o exprimare stângace în limba engleză, la finalul discuției, când l-a întrebat pe premierul croat dacă vrea să facă o fotografie („Make a photo?”).

Citește și ”Dragnea i-a transmis un mesaj disperat lui Trump”

Premierul Viorica Dăncilă a spus că România va continua să promoveze Dunărea "ca pe un important coridor de transport între vestul şi estul Europei”. "Este foarte important să creăm un cadru proprice pentru creşterea volumului de mărfuri transportate pe Dunăre”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că anul trecut schimburile comerciale dintre România şi Croaţia au crescut cu 25 la sută: "Am remarcat cu plăcere că schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat în 2017 o creştere de 25 la sută, ceea ce nu este întâmplător având în vedere eforturile care s-au depus anul trecut pentru intensificarea relaţiilor comerciale”.

Dăncilă a spus că în discuţiile cu omologul său croat a fost abordată şi problematica Balcanilor de Vest, ambele state având un interes major în ceea ce priveşte stabilitatea şi securitatea regiunii. 

Premierul României a enunţat temele abordate în discuţiile cu prim-ministrul croat, apreciind că există un potenţial foarte bun de cooperare în educaţie, apărare, agricultură, dar şi turism.

"Am salutat coordonarea care există deja între România şi Croaţia, inclusiv în cadrul Trioului cu Finlanda. Aceasta este necesară şi pentru identificarea unor priorităţi comune în plan european, susceptibile a genera rezultate pozitive, mai ales prin continuitatea pe care o putem intensifica la nivelul Consiliului UE. (...) Împreună cu prim-ministrul croat, am apreciat faptul că politica de coeziune şi politica agricolă comună, rămân principalele priorităţi”, a mai spus Dăncilă.

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, vineri, la Palatul Victoria, de către  premierul Viorica Dăncilă. Şeful Executivului de la Zagreb a fost primit, după întâlnirea de la Guvern, şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Vizita oficialului croat are loc în contextul intensificării relaţiilor bilaterale în ultimii ani, precum şi al apartenenţei celor două state la acelaşi Trio al Preşedinţiei Consiliului UE. Scopul principal al întrevederii îl reprezintă consolidarea cooperării la nivel politic şi economic şi identificarea de noi arii de cooperare la nivel sectorial, a transmis Guvernul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri