Live Text China anunță că va propune un plan de pace în Ucraina. Fostul ministru chinez Wang pleacă direct la Moscova de la Munchen

Data actualizării: Data publicării:
Wang Yi
Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că una din posibilele consecințe ale întârzierii livrării de arme Ucrainei ar putea fi o invazie a Rusiei în Moldova, informează The Guardian. Pentagonul a anunțat atribuirea unui contract în valoare de un miliard de dolari pentru creșterea producției muniției de artilerie de calibru 155 mm, intens folosită de armata ucraineană în războiul cu Rusia.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

China anunță că va veni cu o propunere de plan de pace. Ucraina exclude categoric orice cedare de teritoriu

ACTUALIZARE 20:30. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus categoric, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace.

„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi la Conferinţa de securitate de la Munchen.

„Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene, accentuând că ţara sa nu va ceda nici măcar un metru pătrat din teritoriul său.

Anterior, la Munchen, fostul ministru de externe chinez, Wang Yi, anunţase că China va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii. Oficialul chinez se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen, conform Agerpres.

Marea Britanie va sprijini ţările pregătite să trimită avioane de vânătoare imediat Ucrainei

ACTUALIZARE 19:17.Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunţat, sâmbătă, că Regatul Unit „este gata” să sprijine aliaţii care au avioane de vânătoare pregătite pentru a fi trimise imediat Ucrainei.

Prezent la Conferinţa de securitate de la Munchen, Sunak nu a exclus posibilitatea ca Forţele Aeriene Regale să furnizeze avioane Ucrainei, dar a refuzat să facă o promisiune fermă în această privinţă.

„Furnizăm bucuroşi asistenţă oricărei ţări capabile să îi livreze Ucrainei avioane de vânătoare chiar acum. Regatul Unit este gata să sprijine şi acele ţări”, a spus şeful executivului britanic.

În cursul unei vizite făcute săptămâna trecută la Londra de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, guvernul britanic a anunţat că ministerul apărării britanic va antrena piloţi ucraineni pe avioane la standarde NATO.

Rusia amenință din nou Republica Moldova: „Merge cu încredere pe calea Ucrainei”

ACTUALIZARE 18:01. Rusia continuă amenințările la adresa Republicii Moldova - purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin a declarat, sâmbătă, că nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să schimbe „retorica antirusă” și a mai spus că țara este „dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”. Maria Zaharova a mai susținut că procesul de învestire a noului guvern moldovean a fost însoțit de „o retorică antirusă fără precedent”.

Citiți mai departe AICI

Șeful NATO critică prudența excesivă în livrările de arme către Ucraina

ACTUALIZARE 16:10. Occidentul ar trebui să evite prudenţa excesivă în ceea ce priveşte livrările sale de arme pentru Ucraina, a susţinut, sâmbătă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul Conferinţei de securitate de la  München, avertizând cu privire la consecinţele grave ale unei eventuale victorii a Rusiei în războiul lansat în urmă cu aproape un an împotriva ţării vecine.

„Unii sunt îngrijoraţi că sprijinul nostru pentru Ucraina riscă să ducă la escaladare. Dar riscul cel mai mare este dacă Putin câştigă”, pentru că lumea ar deveni mai periculoasă şi Occidentul mai vulnerabil, a declarat Jens Stoltenberg.

În opinia sa, în acest scenariu, dictatorul rus şi alţi lideri autoritari vor crede că „pot folosi forţa pentru a obţine ceea ce doresc”, ceea ce ar fi un mesaj eronat.

În acest context, a continuat Stoltenberg, aliaţii Ucrainei trebuie să îi dea acesteia ceea ce are nevoie pentru a câştiga şi pentru a se afirma ca o naţiune independentă suverană în Europa. „Vreau să fiu clar, nu există opţiuni lipsite de risc”, a mai spus el.

Aurescu: Sprijinul acordat Ucrainei este inclusiv pentru securitatea României

ACTUALIZARE 14:30. Războiul Rusiei contra Ucrainei este un „război împotriva valorilor comunităţii democratice occidentale şi a parametrilor de bază ai arhitecturii de securitate euroatlantică”, precum şi o încercare de recreare a sferei ruse de influenţă, a spus ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care a adăugat că „aceste încercări şi respectiv viziune ale Kremlinului trebuie respinse şi contracarate cu fermitate”. În acelaşi timp, sprijinul acordat Ucrainei pentru a câştiga războiul declanşat de Rusia este, de fapt, un sprijin pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi a fiecărui stat membru al acestuia, inclusiv România, se arată într-un comunicat MAE.

Citiți mai departe AICI

Șefa Comisiei Europene: UE trebuie să cumpere muniții în comun, după modelul achizițiilor de vaccin împotriva COVID-19

ACTUALIZARE 13:49 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

La Conferinţa de Securitate de la Munchen, şefa executivului european a sugerat că producţia industriei de apărare se poate amplifica şi accelera dacă statele membre ale UE îşi unesc forţele.

„Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra”, a spus ea.

Von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aştepta luni şi ani de zile pentru a-şi reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei muniţii cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm.

Estonia comandă „o cantitate semnificativă” de drone kamikaze, o consecință a „agresiunii ruse”

ACTUALIZARE 13:29 Estonia va comanda o „cantitate semnificativă” de muniţii de tipul dronelor kamikaze, cunoscute şi ca „loitering munitions” (muniţii „rătăcitoare” sau „hoinare”), a anunţat sâmbătă ministerul apărării de la Tallinn, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Comanda va fi lansată în primul trimestru din 2023, iar livrările vor avea loc anul viitor. Cantitatea nu a fost precizată, dar va fi una din cele mai mari din istoria ţării.

Dronele respective aşteaptă în zbor identificarea ţintei, apoi o atacă în picaj, cu viteză foarte mare, şi explodează la impact. Rolul lor - arată ministerul - este de a „creşte semnificativ capacitatea de tir indirect, ca o consecinţă a agresiunii ruse”.

Peste 30.000 de mercenari Wagner au fost uciși sau răniți în Ucraina. 9 din 10 paramilitari uciși sunt foști deținuți

ACTUALIZARE 10:53 Grupul Wagner a pierdut până acum în Ucraina peste 30.000 de luptători - morți și răniți, conform estimărilor guvernului SUA.

Mai exact, numărul celor uciși se ridică la 9.000, din care aproape jumătate au murit în Ucraina doar în ultimele trei luni, adică din decembrie și până în prezent, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

De asemenea, 90% dintre luptătorii Wagner uciși au fost deținuți recrutați din închisorile rusești.

„Îi folosesc pe recruți - care în marea lor majoritate sunt pușcăriași - efectiv pe post de carne de tun”, a spus John Kirby. „Îi aruncă pur și simplu într-un tocător, fără nicio remușcare. Oameni abia scoși din închisoare aruncați direct pe front, fără pregătire, fără echipamente, fără structură de comandă, fără nimic, pur și simplu trimiși la luptă”.

Peste 20 de atacuri ale rușilor respinse de ucraineni în ultimele 24 de ore în Donbas și Harkiv

Președintele Zelenski a insistat că este vital ca Ucraina să primească rapid mai multe arme în războiul împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev susţine că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a „strangula” Republica Moldova.

De asemenea, Zelenski a spus că Belarusul ar face o „greșeală de proporții istorice” dacă armata regimului condus de dictatorul Aleksandr Lukașenko s-ar alătura forțelor ruse în războiul din Ucraina.

Statul major al armatei ucrainene a anunțat sâmbătă că militarii Kievului au reușit să respingă peste 20 de atacuri ale armatei ruse în regiunile Donețk, Luhansk și Harkiv, informează Kyiv Independent.

Concomitent, artileria ucraineană a reușit să lovească „trei baze temporare” ale trupelor ruse și au distrus un sistem antiaerian rusesc S-300 al Moscovei. Trupele ucrainene au mai reușit, în ultimele 24 de ore, să doboare șase drone rusești.

Concurență între companiile americane de armament pentru creșterea producției muniției de artilerie destinată Ucrainei

Armata americană a anunţat un contract în valoare de aproape un miliard de dolari pentru a creşte producţia de muniţie de artilerie de calibru 155 de milimetri, folosită în cantităţi mari de Ucraina, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Grupurile din domeniul apărării General Dynamics Ordnance and Tactical Systems şi American Ordnance vor fi în concurenţă pentru comenzi individuale de muniţie în cadrul acestui contractului de 993,7 milioane de dolari, a informat armata americană într-un comunicat.

Scopul este de a produce suplimentar între 12.000 şi 20.000 de muniţii de artilerie pe lună, a precizat textul.

Anunţul intervine după ce armata a atribuit un contract de comandă de 522 de milioane de dolari pentru muniţie de acelaşi calibru altor două companii, în cadrul dispozitivului de asistenţă pentru Ucraina al Pentagonului.

Trupele ruse trag în jur de 20.000 de obuze pe zi. Ucrainenii, cel mult 7.000

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie 2022 a confirmat revenirea confruntărilor între puteri, cu o folosire masivă a muniţiei de artilerie de către beligeranţi.

În noiembrie, un responsabil american a afirmat că forţele ruse au tras în jur de 20.000 de obuze pe zi.

Ucraina a tras la rândul său între 4.000 şi 7.000 de obuze pe zi, mai repede decât pot produce producătorii occidentali de arme pentru a menţine ritmul.

Deoarece muniţia ia mult timp ca proces de producţie, dar se epuizează rapid.

Cu toate acestea, cantitatea de muniţie folosită de Ucraina şi Rusia a încetinit oarecum, pe măsură ce iarna s-a apropiat şi ambele ţări se confruntă cu lipsuri.

Militarii ucraineni se antrenează în SUA și exersează „manevre la scară largă”

Un prim grup de peste 600 de soldaţi ucraineni şi-a finalizat pregătirea oferită de Statele Unite, incluzând manevre la scară largă care ar putea ajuta Ucraina în viitoarele sale operaţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri Pentagonul, citat de AFP, preluată de Agerpres.

„Săptămâna aceasta, un prim batalion ucrainean a finalizat pregătirea cu arme combinate pe (blindatul de infanterie) M2 Bradley” la o bază americană din Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, într-un comunicat.

Statele Unite au acceptat să furnizeze Ucrainei peste 100 de vehicule Bradley - blindate de infanterie înarmate cu tunuri de 25 de milimetri şi un lansator de rachete antitanc -, care ar urma să lanseze o contraofensivă împotriva trupelor ruse în următoarele câteva luni.

„Aproximativ 635 de ucraineni au finalizat cele cinci săptămâni de pregătire care au inclus sarcini de bază pentru un soldat, cum ar fi tirul, dar şi pregătirea medicală”, a spus generalul Ryder.

Un batalion mecanizat şi un batalion de artilerie au început antrenamentele în urmă cu două săptămâni, iar încă două batalioane ar urma să înceapă săptămâna viitoare.

Statele Unite, care au pregătit deja soldaţi ucraineni legat de folosirea diferitelor arme promise Kievului, au anunţat extinderea programului său de antrenament la sfârşitul anului trecut.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...