Cetățeni maghiari, cercetați pentru evaziune fiscală de 1 milion de euro cu hrană pentru animale în România

Data actualizării: Data publicării:
Cetățeni maghiari suspecți de evaziune fiscală, prejudiciu de aproape un milion de euro
Foto: Shutterstock

Cinci bărbați din Bihor sunt cercetați de polițiștii de la Investigarea Criminalităţii Economice. Aceștia ar fi înfiinţat şi condus firme pe teritoriul României şi sunt suspectaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproape un milion de euro din afaceri cu hrană pentru animale, importată din ţara vecină.

 Cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 37 şi 51 de ani, din Ungaria sunt cercetaţi de autorităţile române pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit News.ro. 

Poliția județeană din Bihor informează că: „Din cercetări, a reieşit că, în perioada mai 2021 – ianuarie 2024, aceştia ar fi deţinut succesiv calitatea de administratori ai două societăţi comerciale din localitatea Sântion, judeţul Bihor şi ai uneia din municipiul Oradea, judeţul Bihor şi ar fi creat astfel un circuit evazionist, cu scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului cu suma totală de 4.564.235 lei”.

Mai mult, aceiași sursă spune că: „Astfel, prin intermediul societăţii comerciale din Oradea şi a uneia din Sântion, cele cinci persoane ar fi efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri (hrană pentru animale) supuse taxării inverse, de la firme din Ungaria, pe care le-ar fi facturat ulterior către cea de-a doua societate comercială din localitatea Sântion”.

Potrivit polițiștilor bihoreni, societățile comerciale din Oradea și Sântion ar fi acționat ca firme tampon între furnizorii ungari și beneficiarul român. Astfel, se realiza un circuit de facturi, spații de depozitare și mijloace auto, prin cadrul cărora s-ar fi efectuat achiziții intracomunitare aparținând firmei din Sântion. TVA-ul datorat bugetului de stat nu ar mai fi fost plătit, firmele intrând în procedura insolvenței. 

Marţi, anchetatorii au făcut, în cadrul acestui dosar, percheziţii  la trei adrese, pe raza municipiului Oradea.

În urma descinderilor au fost descoperite şi ridicate diferite înscrisuri şi documente, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfăşurarea activităţii infracţionale. Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea unui stoc de hrană pentru animale în valoare de 277.641 de lei.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri