Comisia de la Veneţia critică Guvernul pentru comasarea alegerilor de anul trecut. Argumentele invocate de juriștii europeni

Data actualizării: Data publicării:
OTBkY2ZhZjFiMzc3MGUwNDI5ZjU2MzVlMGFmMzk3ZWI=.thumb
Foto: GettyImages

Comisia de la Veneţia a publicat, marţi, un raport în care critică decizia Guvernului de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, anul trecut în iunie, argumentând că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost consensuală şi nu a rezultat în urma unei consultări publice adecvate. Din acest motiv, Comisia recomandă autorităţilor române abţinerea în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazului în care se adoptă norme privind aspectele şi detaliile tehnice.

În concluziile raportului Comisiei de la Veneţia se precizează că prin scrisoarea din 11 martie 2024, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European în 2024 şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale în 2024.

„Conţinutul revizuirii nu contravine standardelor internaţionale. În special comasarea alegerilor locale şi a alegerilor pentru Parlamentul European poate fi justificată într-un an în care un au avut loc un număr excepţional de alegeri”, arată Comisia de la Veneţia.

Se menţionează că „preluarea mandatului la câteva luni după alegeri este acceptabilă atât timp cât mandatul autorităţii în funcţie nu este prelungit, iar o perioadă mai mare de patru luni este una îndelungată şi această coabitare ar fi putut genera confuzie şi, posibil, tensiuni”.

Comisia precizează că în România recurgerea frecventă la ordonanţele de urgenţă subminează calitatea legislativă, juridică, certitudinea şi principiile democratice, inclusiv principiul separaţiei puterilor în stat şi este deosebit de problematic, în domeniul alegerilor, care se află în centrul democraţiei. Contrar standardele internaţionale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultari publice adecvate.

Recomandarea juriștilor europeni

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române abţinerea în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazului în care se adoptă norme privind aspectele şi detaliile tehnice.

Comisia de la Veneţia rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Adunării Parlamentare, pentru asistenţă suplimentară în această chestiune.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani