Comisia de la Veneţia critică Guvernul pentru comasarea alegerilor de anul trecut. Argumentele invocate de juriștii europeni

Data actualizării: Data publicării:
OTBkY2ZhZjFiMzc3MGUwNDI5ZjU2MzVlMGFmMzk3ZWI=.thumb
Foto: GettyImages

Comisia de la Veneţia a publicat, marţi, un raport în care critică decizia Guvernului de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, anul trecut în iunie, argumentând că adoptarea OUG 21/2024 nu a fost consensuală şi nu a rezultat în urma unei consultări publice adecvate. Din acest motiv, Comisia recomandă autorităţilor române abţinerea în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazului în care se adoptă norme privind aspectele şi detaliile tehnice.

În concluziile raportului Comisiei de la Veneţia se precizează că prin scrisoarea din 11 martie 2024, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European în 2024 şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale în 2024.

„Conţinutul revizuirii nu contravine standardelor internaţionale. În special comasarea alegerilor locale şi a alegerilor pentru Parlamentul European poate fi justificată într-un an în care un au avut loc un număr excepţional de alegeri”, arată Comisia de la Veneţia.

Se menţionează că „preluarea mandatului la câteva luni după alegeri este acceptabilă atât timp cât mandatul autorităţii în funcţie nu este prelungit, iar o perioadă mai mare de patru luni este una îndelungată şi această coabitare ar fi putut genera confuzie şi, posibil, tensiuni”.

Comisia precizează că în România recurgerea frecventă la ordonanţele de urgenţă subminează calitatea legislativă, juridică, certitudinea şi principiile democratice, inclusiv principiul separaţiei puterilor în stat şi este deosebit de problematic, în domeniul alegerilor, care se află în centrul democraţiei. Contrar standardele internaţionale, adoptarea OUG 21/2024 nu a fost nici consensuală, nici rezultatul unei consultari publice adecvate.

Recomandarea juriștilor europeni

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române abţinerea în viitor de la legiferarea în materie electorală prin ordonanţe de urgenţă, cu excepţia cazului în care se adoptă norme privind aspectele şi detaliile tehnice.

Comisia de la Veneţia rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Adunării Parlamentare, pentru asistenţă suplimentară în această chestiune.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
George Simion, la pământ! Cum a apărut lângă Călin Georgescu la vot, detaliul a fost imposibil de ascuns
Digi FM
Ozana Barabancea, noi detalii despre fiul ei, care a făcut infarct la 24 de ani: "E o lecție urâtă, nu mă pot...
Pro FM
Gemenii solistei Mariah Carey au împlinit 14 ani. Nu au cerut o petrecere, ci o experiență inedită: "Prea...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Cu cine a sărbătorit candidatul AUR rezultatele din turul întâi. „O cursă Simion-Dan este cea mai bună...
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Vor fi pensiile afectate? Mica Recalculare începe în iunie
Digi FM
Reuters: Victoria lui George Simion ar putea izola România în Uniunea Europeană şi NATO
Digi World
A vrut să facă 2.000 de genuflexiuni fără oprire și a ajuns la spital. Afecțiunea rară care i-a afectat...
Digi Animal World
De ce îngrijitorii unei grădini zoologice nu-și arată niciodată fața puilor de vultur: „Nu trebuie să creadă...
Film Now
Care sunt celebritățile care nu au vrut să aibă copii și cum și-au justificat alegerea. Keanu Reeves: „Este...
UTV
Madonna, apariție spectaculoasă la petrecerea iubitului cu 37 de ani mai tânăr: „Mulțumesc, soțioară!”