2014, un an al riscurilor. Pericole care pot frâna relansarea economică: extremism politic, dezechilibre sociale, oprirea tiparniţei de bani a SUA, atacuri cibernetice

Data publicării:
anul riscurilor

2014 ar putea fi un an de relansare pentru economia mondială, dar reuşita e posibilă doar dacă ea va face față amenințărilor care o pândesc la tot pasul. Analiștii vorbesc despre pericolul dezechilibrelor sociale care ar putea provoca proteste în țările în curs de dezvoltare și care ar putea influența politica lumii occidentale, pentru că 2014 este un an electoral – nu doar pentru România, ci pentru multe țări ale lumii. Și, cu toate că nivelul de trai și-a mai revenit în unele colțuri ale globului, politicienii extremiști și viziunile lor economice radicale încă mai au adepții pe care i-au adunat în anii de criză.

2014 va fi cel mai probabil primul an de la începutul crizei când Statele Unite, Japonia și zona euro vor avea toate creștere economică anuală. Asta nu înseamnă însă că riscul de recesiune dispare definitiv din zona euro, mai ales în condițiile în care economia franceză nu se simte prea bine, iar Italia nu pare să iasă din criză la fel de bine ca Spania.

De fapt, 2014 va fi un an al riscurilor, consideră mai mulți analiști citați de revista The Economist. Un expert al firmei de consultanță Group of Thirty avertizează că ajutoarele sociale și cheltuielile cu sistemul de sănătate vor reprezenta la anul jumătate din bugetul Statelor Unite. Un procent atât de mare va reduce capacitatea administrației de la Washington de a investi în proiecte care ar putea ajuta relansarea economică.

Leo Abruzzese, un analist al Economist Intelligence Unit, crede că frânarea programului prin care Rezerva Federală a Statelor Unite pompează bani ieftini în economie va afecta înainte de toate țările în curs de dezvoltare. O mare parte din dolarii proaspăt tipăriți erau investiți în aceste țări, care la anul vor fi nevoite să găsească noi surse de finanțare. Iar asiguratorii de la XL Group spun că guvernele țărilor în curs de dezvoltare vor avea nevoie de bani ca să modernizeze infrastructura și educația publică și ca să reducă prăpastia dintre categoriile sociale. În caz contrar, la anul vor avea de înfruntat proteste masive, precum cele de anul acesta din Turcia și Brazilia.

Tot cei de la XL Group amintesc faptul că 2014 va fi un an al alegerilor: 40% din populația globului va fi chemată la vot. Iar o treime din scaunele noului Parlament European ar putea fi ocupate de partidele de extremă dreapta, care doresc ca Uniunea Europeană să fie desființată. Aceasta este o altă amenințare la adresa Uniunii Europene, pe lângă problemele economice ale unora dintre statele membre.

Pentru mediul privat, cel puțin pentru cel din țările occidentale, marele risc al anului viitor ar putea fi infracționalitatea informatică, iar multe companii au început să încheie polițe pentru asigurarea în caz de atac cibernetic. Aceste polițe înseamnă cheltuieli de sute de milioane de dolari pentru întreg mediul privat, însă pierderile provocate de spionajul informatic sau de atacurile asupra conturilor bancare ar fi și mai mari.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...