Exclusiv Prețurile la legume, de 3-4 ori mai mari față de 2023. Barbu: Voi face sesizare privind practica comercială neloială a intermediarilor

Data actualizării: Data publicării:
ID206591_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii își fac bugetul pentru cele mai scumpe murături din ultimii ani. Legumele folosite pentru conservele de iarnă sunt și de 3, 4 ori mai scumpe decât anul trecut. De vină e seceta care a distrus recoltele fermierilor, iar pierderile se văd în prețuri. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, vineri seară, la emisiunea „LIVE cu Alexandru Rotaru” de la Digi24, că va face o sesizare „privind practica comercială neloială pe care intermediarii o practică” deoarece ar trebui să fie maximum 20% adaos comercial peste prețul producătorilor, care primesc subvenții de la Guvern. Barbu spune astfel că plafonarea prețurilor, reglementată în Parlament, nu este respectată.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Căldura excesivă a scăzut producția și a grăbit coacerea legumelor. Comparativ cu anul trecut, bugetul pentru murături ar putea crește de aproximativ 3 ori. În majoritatea piețelor din țară, un kilogram de castraveți se vinde cu 10 lei, de 4 ori mai scump față de anul trecut. Cele mai mari scumpiri se văd la roșii.

În Bihor, gospodinele pun murături pentru toată familia extinsă. Fără grădina din jurul casei, bugetul ar sări de 1.000 de lei.

Alina Danciu, bucătăreasă: „La castraveți, în jur de 50-60 de borcane, ardei copți, gogoșari, ardei iuți, ghiveci pentru ciorbă, dovlecel, bulion, o să fie foarte mult”.

-„Eu cred că, pentru mulți, murăturile sunt un lux, și nu doar murăturile, ci aproape tot ce se punea cândva la conservat pe iarnă”.

În Capitală, diferențele de prețuri între piețe ajung la 50%. Într-un cartier de lux al Capitalei, un kilogram de roșii costă în medie 15 lei.

-„La timpu ăsta, 10 lei un kg de castraveți verzi, roșiile 12 lei, 15 lei, varză 5 lei, e mult”.

-„Mari, dar nu avem ce face. Asta e”.

Producătorii din județul Giurgiu își vind legumele în Capitală. Anul acesta, se plâng că nu recuperează nici investiția din cauza producției scăzute.

Cristi, producător din Giurgiu: „A fost mai greu. Din cauza la secetă, s-au făcut foarte greu. Cam 70% față de anul trecut”.

Dragomir, producător: „De unde are super-market-ul produse? Sunt marii bijnițari care iau, vin la noi în comună, strâng din toată comuna și o bagă acolo”.

Oficial, statistica spune că prețurile legumelor și a conservelor de legume au scăzut în ultimul an. Reprezentanții producătorilor de legume susțin însă că prețurile vor crește în viitorul apropiat cu aproximativ 20-30%, dar nu la fermieri, ci la comercianți.

Barbu: Voi discuta la ANAF cu reprezentanții care fac controale pe aceste piețe. Să verifice plafonarea adaosului comercial

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Guvernul României sprijină în continuare programul de legumicultură din România. Vorbim de ciclul 1, unde avem Programul Tomata, o subvenție de 3.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați în spații protejate.

Deja am anunțat în bazinul legumicol că vom subvenționa și ciclul 2: 1.000 de euro pe 1.000 de metri pătrați în spații protejate. Nu sunt numai tomate, sunt toate legumele...

Toate lucrurile acestea sunt probabil la comercianți, la intermediari. Dacă vorbim de producători, nu cred că producătorul vinde 1 kg de roșii cu 5 lei, 6 lei sau 7 lei. De aceea trebuie să intervenim inclusiv prin plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul. Vorbim de producători, distribuitori și retailer sau piețe, cu o plafonare a adaosului comercial, lucru pe care l-am făcut.

O să am o discuție la ANAF cu reprezentanții care fac controale pe aceste piețe și să verifice plafonarea adaosului comercial, acea ordonanță transformată în lege în Parlament este în vigoare”.

„Ar trebui să fie maximum 20% adaos comercial față de prețul producătorilor”

Oficialul din Guvern spune, de asemenea, că a observat că plafonarea adoptată în Parlament nu este respectată în piață.

„Sigur că am sesizat acest aspect. Am discutat și sunt în strânsă legătură cu Ministerul Finanțelor prin ANAF și voi face o sesizare privind practica comercială neloială pe care intermediarii o practică și cred că prețurile ar trebui să fie cu un maxim de 20% adaos comercial față de prețul pe care producătorii, fermierii, pe care noi îi sprijinim de la Guvern cu sume importante de bani produc aceste legume pentru români”, a mai spus Barbu.

„Haideți să facem o diferență între legumele în câmp și legumele din spații protejate. Chiar dacă temperaturile au fost foarte ridicate, legumele care sunt în spații protejate nu au fost afectate de această secetă.

În continuare, noi avem numai în Programul Tomata peste 25.000 de fermieri care au beneficiat de un sprijin de 3.000 de euro”, spune ministrul.

Florin Barbu asigură că prețurile la unele legume, precum cele pentru murături, nu vor fi de 3 sau 4 ori mai mari comparativ cu anul trecut, așa cum au avertizat agricultorii.

„Acest lucru nu se va întâmpla pentru procesare, pentru murăturile de iarnă pentru români”, susține acesta.

„Nu există risc pentru o criză alimentară”

Ministrul Agriculturii spune că, în ceea ce privește siguranța alimentară, România a produs cereale în culturile de toamnă „la același nivel ca în 2023”.

„Pentru culturile de primăvară – proumb, floarea soarelui – România are un sistem de irigat care din 2014 până în prezent a evoluat astfel încât față de 2014, când erau 180.000 de hectare irigate, acum irigăm peste 1,6 milioane de hectare. Și producțiile de porumb vor asigura necesarul de consum al populației, în zootehnie și export. Nu există riscul de criză alimentară în momentul de față în Români”, conchide Florin Barbu.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Fiica lui fusese cerută de soție la ultimul concert pe care l-a susținut...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele...
Newsweek
Judecătorii CCR cu pensii speciale de 68.000 lei au decis: Plata CASS la pensie este obligatorie
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...