Video Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României: 30 de tone pe hectar. Cu cât se vinde soiul coreean „made in Romania”

Data publicării:
cartof dulce dabuleni
În Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, producția a atins, anul acesta, 30 de tone pe hectar. Sursa foto: captură Digi24

În ciuda secetei și a caniculei, cartoful dulce a depășit așteptările, cu o producție impresionantă de până la 30 de tone pe hectar, aproape dublă față de cea a cartofului clasic. În comuna Dăbuleni, unii cartofi ating greutăți record de două kilograme.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

"Cam așa arată o plantă, scoasă din pământ. Aceasta are 4 tuberculi, care insumează peste 2 kg, 2 kg 200", explică un specialist.

Deși seceta a afectat multe culturi vara aceasta, pentru cartoful dulce a fost de bun augur. În Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, producția a atins, anul acesta, 30 de tone pe hectar, iar unii cartofi ajung la dimensiuni record.

"Acest vrej a avut la două kilograme, pulpa vedeți, culoare galben strălucitor - ar însemna 80 de kilograme la hectar, dar nu sunt toți la fel. O producție excelentă, având în vedere că, la nivel mondial, producția este în jur de 12 tone 600", explică Gheorghe coteț, inginer în cadrul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.

"Avem 3 tipuri de cartof dulce cu pulpa portocalie, cu pulpa mov și pulpa albă. Toate sunt foarte bune, au o grămadă de principii active și un complex de vitamine foarte utile, mai ales în această perioadă în care e sezonul virozelor", spune Alina Paraschiv, cercetător.

"Primele încercări cu această specie 'cartof dulce' au început acum aproximativ 10 ani, cu câteva soiuri de proveniență coreeană. De atunci până acum, unitatea noastră a încercat tehnologia de cultivare a cartofului dulce în România, pentru că sunt diferențe mari între noi și țările de origine", explică Ștefan Nanu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.

Cartoful dulce se vinde, la stația de cercetare de la Dăbuleni, cu 7 lei kilogramul.

Reporter: Elena Alexandru
Operator: Adrian Niță

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Kelly Osbourne s-a logodit. Cum a reacționat tatăl ei când a auzit că iubitul ei se pregătește să-i adreseze...
Film Now
Caterina Murino, fostă fată Bond, este însărcinată la 47 de ani: „A trebuit să cer ajutor medicinei pentru a...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
Magistrații apără pensiile speciale de 20000 lei. Nu suntem privilegiați. Se ascute lupta cu Bolojan
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie