România riscă și importă ouă și carne de pasăre din țări unde evoluează focare de gripă aviară. Ce măsuri au anunțat autoritățile

Data publicării:
Găini albe la o ferma de oua
Foto: GettyImages

Polonia ocupă prima poziţie în comerţul intra-comunitar al României cu ouă, din punct de vedere cantitativ, cu o cantitate de 3.899,16 tone în primele nouă luni din 2019, dar se află pe locul doi din punct de vedere valoric, după Ungaria, cu o sumă de 4,17 milioane de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) furnizate la solicitarea Agerpres.

În perioada menţionată a fost adusă din Ungaria o cantitate de 1.742,44 tone de ouă, în valoare de 6,32 milioane de euro.

Poziţia a treia este ocupată de Bulgaria, cu 894 tone de ouă, în valoare de 1,4 milioane de euro, Germania - 138 de tone (1,347 milioane de de euro) şi Italia - 436 tone (1,339 milioane de euro).

Datele MADR arată că România a importat 10.733 tone de ouă în primele nouă luni din 2019 din UE şi ţări terţe, în valoare de peste 23,2 milioane de euro, din care 7.858,73 tone ouă în coajă proaspete, conservate sau fierte, iar 2.874,66 tone de ouă de păsări, fără coajă, şi gălbenuşuri proaspete, congelate sau altfel conservate.

Potrivit datelor ANSVSA, numai din spaţiul comunitar au venit în România 73.129 de tone de carne de pasăre şi 45,855 milioane de ouă.

În privinţa cărnii de pasăre, importurile totale au fost în perioada ianuarie-septembrie de 98.520,25 de tone, în valoare totală de 133,22 milioane de euro.

În top 5 schimburi intra-comunitare de carne de pasăre şi organe comestibile proaspete, congelate sau refrigerate, Ungaria este fruntaşă, cu o cantitate de 25.939,8 tone (37,9 milioane de euro), fiind urmată de Polonia - cu 19.148 tone ( 30,991 milioane de euro), Germania - 15.799 tone (17,69 milioane de euro), Olanda - 9.517 tone (11,37 milioane de euro) şi Regatul Unit al Marii Britanii - 8.361,1 tone (7,243 milioane de euro).

Gripă aviară în Polonia Și Ungaria

Atât Polonia cât şi Ungaria se confruntă cu evoluţia unor focare de gripă aviară, virusul H5N8, iar Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România.

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia.

Totodată, sunt informaţi şi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

"ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri Agerpres.

ANSVSA urmărește alertele existente la nivelul Comisiei Europene

De asemenea, sunt verificate documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante şi respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

"Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre", susţin reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în perioada 16-17 ianuarie, experţi din cadrul Autorităţii vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme. 

Crescătorii de păsări din România cer interzicerea importurilor de carne de pasăre din Polonia

Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR) cere autorităților române să interzică importurile de carne de pasăre și de ouă din Polonia, din cauza gripei aviare cu care această țară se confruntă, a declarat, pentru Fermier în România, Ilie Van, președintele UNCPR, scrie fermierinromania.ro, citat de HotNews.ro.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...