ALBA. Crescătorii de animale se pot alege cu plângeri penale pentru fals în declaraţii

Data publicării:
1501 20fermieri 20apia-43821

Fermierii au ajuns în această situație din cauza unui ordin dat de ministrul Agriculturii din perioada respectivă, Valeriu Tabără, care a stabilit ca solicitanții de subvenții pentru creșterea ovinelor și bovinelor să facă dovada că nu au datorii la bugetul local sau de stat, printr-o simplă declarație pe proprie răspundere și nu prin cazierul fiscal cum ar fi fost normal. Oamenii au semnat declaraţiile fără să ştie însă că au datorii minore.

„Da, într-adevăr am primit o înștiințare de la APIA cum că am avut o datorie mai veche de care eu nu știam nimic. Această datorie eu am plătit-o în 2010. Alții au datorii la bugetele locale de un leu, doi, o amendă de circulație, ceva nesemnificativ. Nu au știut oamenii de așa ceva, că vă dați seama că plăteau”, se plânge Florin Mărginean, unul dintre fermieri.

Autoritățile din Alba, împreună cu președinții asociațiilor de crescători, caută acum soluții.

Eu cred că o posibilitate de rezolvare a acestei situații grave, ca urmare a unui ordin foarte prost dat de Valeriu Tabără, este ca actualul guvern să vină cu un act normativ care să instituie amnistia ficală pentru cei care fac dovada că nu au știut că figurează cu debite la consiliul ocal sau la bugetul stat la momentul respectiv”, este soluţia pe care o avansează Florin Roman, vicepreședinte Consiliul Județean Alba.

APIA Alba a atacat în instanță procesul verbal de constatare al Curții de Conturi Alba și așteaptă judecarea cauzei la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă hotărârea Curtii Supreme va fi negativă, atunci APIA Alba este obligată să formuleze plângeri penale în cazul tuturor celor 560 de beneficiari, pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații.

La data de faţă, ne aflăm în stadiul de a depune plângeri penale fermierilor care au declarat fals la APIA, întrucât la data depunerii cererii li s a solicitat declaraţie că nu au datorii la bugetul local şi de stat”, a spus Felicia Hondola, director APIA Alba.

Potrivit Curţii de Conturi, prejudiciul care li se impută fermierilor este de aproximativ 62 de miliarde de lei vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri